Daniel Juscafresa d‘Ignifugacions Generals ens reflexiona sobre les millores en pintura intumescent i les avantatges que aquesta ofereix en els dissenys i edificis amb elements metàl·lics.
*********************************
Durant uns anys, quan els arquitectes dissenyaven els edificis amb elements metàl·lics, la gran dificultat que tenien era deixar l’estructura metàl·lica a la vista si els valors de resistència al foc eren superiors als 60 minuts, valors molt habituals en edificacions d’acord amb l’antiga NBE-CPI-96 i a l’actual Codi Tècnic de l’Edificació (R.D. 314/2006).
En l’actualitat, amb el gran avenç que ha viscut la pintura intumescent a nivell de les millores en la fabricació i les homologacions, podem aconseguir valors de protecció que fins fa poc eren impensables.
Podem aconseguir amb relativa facilitat valors de fins a 120 minuts (R-120’) per a qualsevol tipus de perfil, i en casos específics, podem inclús arribar als 180 minuts (R-180’).
Això obre un camp molt important a l’hora de planificar dissenys més moderns, flexibles i avantguardistes dels edificis. L’acer dóna molt camp a la imaginació i la flexibilitat a l’hora de construir, i a més, si l’acer pot quedar a la vista, molt millor.
Es disposen de diferents tipus de pintures; en base aigua, en base dissolvent, d’un sol component, bicomponents, d’assecat ràpid, etc. presentant vàries solucions i adaptant el millor producte pel millor projecte.
Els acabats, gràcies als moderns sistemes d’aplicació, l’especialització de les empreses i les millores de les pròpies pintures fan que sigui molt llis i agradable a la vista, encara que sigui amb gruixos de fins a 5 ó 6 mm., i així es poden assemblar a un tractament d’un simple esmalt d’acabat.
Totes les pintures es poden pintar amb esmalts sintètics o poliuretans amb els colors que es desitgi, per donar-li un toc estètic i una bona protecció a l’ambient exposat.
El principi de funcionament és amb l’acció de la calor, on els seus components fan una reacció química d’intumescència progressiva que dóna lloc a una massa carbonosa amb un coeficient de transmissió tèrmica molt baix, mil vegades menys que l’acer. El seu tamany augmenta unes cinquanta vegades el seu volum inicial, transformant-se en un gruixut coixí aïllant que protegeix l’estructura metàl·lica de l’acció del foc.
Podeu veure un vídeo de com fa com fa la reacció l’intumescent aquí:.
https://www.youtube.com/watch?v=A7Ou2OpB594
Daniel Juscafresa