El 20 de desembre de 2023 es va aprovar definitivament el Pla Director Urbanístic (PDU) dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar, un document pioner que incorpora informació clau sobre les zones d’indefensió associades al transport de mercaderies perilloses. Aquesta normativa, elaborada per la Generalitat de Catalunya, representa un repte per als professionals del planejament territorial, que per primera vegada han de tenir en compte les restriccions imposades per aquestes zones.
MSCONSULTORS analitza en aquest article l’impacte d’aquestes mesures, així com les possibles solucions tècniques per reduir les zones d’indefensió i garantir la seguretat en els nous desenvolupaments urbanístics.
El 20 de desembre de 2023 es va aprovar definitivament el Pla Director Urbanístic (PDU) dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar.
Aquest PDU és dels primers documents urbanístics de la Generalitat de Catalunya que incorpora informació sobre les zones de indefensió que defineix la Direcció General de Protecció Civil, de manera que els professionals que es dediquen a les modificacions del planejament territorial es troben, en molts casos per primera vegada, amb les restriccions a les modificacions del planejament que plantegen les zones d’indefensió generades pel transport de mercaderies perilloses per carretera o ferrocarril.
La Generalitat de Catalunya, té redactat el Pla especial d’emergències per accidents en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril a Catalunya (TRANSCAT), aquest pla va ser revisat el juliol de 2024 i, actualment la versió disponible és l’aprovada el 28 de setembre de 2021 per acord de govern.
El TRANSCAT en funció del flux de mercaderies perilloses defineix els mapes de perill segons uns nivells de perill que van del nivell baix al nivell molt alt. Les vies de comunicació amb nivell de perill molt alt són les que estan afectades per les zones d’indefensió
Segons la Instrucció tècnica de la Direcció General de Protecció Civil relativa a l’elaboració dels informes sobre les condicions mínimes que han de complir els nous desenvolupaments urbanístics a ubicar dins les zones identificades com de risc químic en el transport de mercaderies perilloses per carretera i ferrocarril d’abril de 2019 es defineix:
La zona d’indefensió (ZIF) és la franja de seguretat mínima necessària per la viabilitat de l’autoprotecció als elements vulnerables en el marc d’un accident amb matèries perilloses. L’extensió d’aquesta zona ve condicionada pel temps necessari entre la detecció de la situació d’emergència, l’avís als elements vulnerables i la intensitat dels efectes dels accidents previsibles.
I es defineixen unes tipologies de perill que són les següents:
-
- Matèries generadores de l’escenari de núvol tòxic de gran abast, ZIF de 500 m
- Matèries generadores de l’escenari de núvol tòxic de curt abast, ZIF de 300 m
- Matèries generadores de l’escenari d’explosió greu, ZIF de 250 m
- Matèries generadores de l’escenari de núvol inflamable , ZIF de 150 m
- Matèries generadores de l’escenari d’incendi de toll i dard de foc, ZIF de 75 m
Que generaran zones d’indefensió (ZIF) sempre que:
-
- En xarxa viària: circulin més de 10 camions cisterna per dia (considerant un camió cisterna de 20 tones i 250 dies/any).
- En xarxa ferroviària: circulin més de 75 tones/dia.
Un cop vist com es generen aquestes zones d’indefensió, les conseqüències que tenen són les següents.
Aquesta instrucció afecta a:
-
- Aprovacions i modificacions i revisions del planejament urbanístic general (ELS POUM entren en aquest planejament, modificació del planejament municipal)
- A les aprovacions, modificacions i revisions del planejament derivat amb planejament urbanístic general no informat prèviament per la DGPC (Els plans parcials urbanístics entren dins d’aquests planejament, modificació d’una part del planejament municipal)
- Afecta a sòl urbà consolidat pel que fa a elements especialment vulnerables
- Afecta a sòl urbà no consolidat en l’exterior del nucli urbà a elements vulnerables i no vulnerables (molts ajuntaments només poden créixer a l’exterior del nucli urbà)
Seguint amb la instrucció es defineix :
Elements vulnerables: Element exposat a patir danys davant un perill. L’element s’ha d’entendre com població, edificació, obra d’enginyeria civil, infraestructura, activitat econòmica o servei públic
Element especialment vulnerable: Es considera població especialment sensible les persones malaltes, els infants, les persones de la tercera edat, les dones embarassades, persones amb mobilitat reduïda i altres que pugui definir el grup sanitari. S’inclouen dintre d’aquest apartat els hospitals, centres sanitaris, centres educatius o aquells quin objectiu principal sigui acollir població especialment sensible
Així doncs els Ajuntaments o propietaris de sòl, que volen realitzar modificacions del planejament urbanístic es troben que si el seu sòl està afectat per una zona d’indefensió en aquesta zona no s’hi poden posar la majoria d’activitats ( i com hem vist anteriorment aquestes zones d’indefensió poden arribar fins a 500 m a cada costat de la via de comunicació).
Existeixen algunes solucions per tal de fer disminuir les ZIF que són:
-
- Estudiar si els vents són favorables per reduir les zones en cas de núvols tòxics
- Estudiar si l’orografia ajuda a disminuir les zones
- Instal·lar sistemes d’avís (sirenes)
- Instal·lar xarxes de detectors de substàncies més representatives
- Apantallaments que suportin la radiació tèrmica i sobrepressió necessària
- Construccions que suportin la radiació tèrmica i/o sobrepressió necessària.
D’aquestes possibles solucions avui en dia la que es troba menys desenvolupada des del punt de vista de l’enginyeria o arquitectura civil, és la dels apantallaments o construccions que suportin els efectes dels incendis i explosions (radiació tèrmica i sobrepressió), per la qual cosa fem una crida al sector contra incendis a treballar conjuntament en desenvolupar aquest sector atès que actualment existeix demanda de solucions que permetin realitzar algun tipus de construcció en les zones d’indefensió.