DETNOV ens apropa a les noves tecnologies i als avenços tecnològics aplicats a la protecció contra incendis.
Des de l’aparició del primer telèfon intel·ligent que va transformar la forma en què les persones gestionaven les seves tasques diàries i com interactuaven amb la resta del món; i els avenços tecnològics de la connectivitat a Internet amb accés global a la informació; cada cop és més freqüent avui en dia familiaritzar-se amb el concepte de IoT, Internet of Things. Els èxits obtinguts en els últims 10 anys en aquest camp permeten la possibilitat de connectar qualsevol dispositiu electrònic a Internet i recopilar i comunicar dades en temps real a tot el món. Els experts consideren que aquesta tendència és el començament de la quarta revolució industrial, o més comúnament coneguda com la Indústria 4.0.
És segur dir que IoT ens ofereix l’oportunitat de ser més eficients en la forma en què fem les coses, estalviant temps i diners.
Els sistemes de seguretat, per exemple, són un sector que ha après a aprofitar IoT i ha adaptat els seus productes per oferir serveis basats en el núvol als usuaris finals i exposar-los a un món ple de possibilitats. Des de la possibilitat de comprovar remotament les cámeres de CCTV de la nostra empresa fins armar o desarmar el sistema de intrusió instal·lat a casa o a l’oficina. Aquest són només alguns exemples de com els fabricants dins de la indústria de la seguretat han proporcionat eines per fer que la vida dels seus clients sigui més fàcil i segura.
Si bé molts fabricants de seguretat han donat un pas endavant per invertir en aquesta tecnologia innovadora i en el llançament d’eines de connectivitat basades en el núvol per als seus clients, hi ha un sector important de la indústria de la seguretat que sorprenentment sembla poc compromesa i aparentment poc animada a seguir aquesta fita. Aquest gran oblidat passaria a ser la protecció contra incendis i la central de detecció d’incendis com el dispositiu a connectar.
A l’actualitat, els fabricants de detecció d’incendis estan invertint molts pocs recursos, per actualitzar les seves centrals per un control remot a través del núvol.
És difícil entendre com un producte la principal responsabilitat del qual és protegir vides i propietats s’està estancant en aquest tipus de tecnologia. Actualment, només uns pocs fabricants estan llançant tímidamente solucions per a sistemes de detecció d’incendis amb control remot des del núvol, però, aquestes són solucions que no estan totalment orientades al prestador de serveis de protecció o, almenys, creiem que, segons la nostra experiència, no ofrereixen tot el seu potencial tant per a instal·ladors com per a usuaris finals. Hi ha molts avantatges de què ambdós tipus de clients podrien beneficiar-se si existís la solució correcta al mercat. Què passaria si un client pogués proporcionar un servei de supervisió les 24 hores del dia, els 7 dias de la setmana, sense cost addicional per a totes le seves instal·lacions actives de protecció contra incendis? Què passaria si puguessin resoldre qualsevol situació d’avaria de forma remota i sense considerar els costos de desplaçaments? Què passaria si puguessin distribuir las tasques de manteniment a través del seu equip tècnic més fàcilment i d’aquesta manera guanyant més eficiència?
Una solució ideal basada en el núvol per al sistema de detecció d’ incendis ha de ser, primer, fàcil d’utilitzar i de fàcil accés des de qualsevol ubicació
Això només es pot proporcionar al 100% amb una aplicació concreta que es pugui descarregar de forma gratuïta i compatible amb qualsevol telèfon mòbil o tauleta del mercat. Després, les funcions proveïdes dins de la aplicació s’han d’enfocar en les tasques més freqüents realitzades pels instal·ladors durant les seves rutines de manteniment i monitoratge. L’aplicació s’ha de centrar en les seves preocupacions comunes i diàries, tasques com poder rebre alarmes o avaries en temps real a través de notificacions push; o enviar ordres a la central, com desactivar dispositius en cas d’avaria; o visualitzar el registre d’esdeveniments en viu de la central i, finalment, per geolocalitzar la instal·lació de detecció d’incendis utilitzant els mapes de Google. Aquestes són només algunes de les funcions que reduirien considerablemente els costos i el temps del servei de manteniment, especialment en ubicacions llunyanes. En el futur, pot haver-hi un mar de possibilitats que eventualment oferiria una eficiència total al sector de la protecció contra incendis.
Tot i que els beneficis d’aquest tipus de solució són innegables, certament és un canvi important en la manera com els instal·ladors i mantenidors actualment administren les seves instal·lacions de detecció d’incendis. No només portarà als fabricants a treure tots els seus recursos per invertir en el desenvolupament de la tecnologia darrere d’aquesta solució, sinó que també serà important educar als seus clients sobre l’ús d’aquesta eina, per a la seva actualització a la Indústria 4.0. Són canvis importants els que podrien estar arribant a interferir amb les seves rutines de manteniment habituals, però només amb l’objectiu d’augmentar la seva eficiència, reduir costos i oferir un millor servei als seus clients. Els productes de seguretat com CCTV, intrusió i control d’accés ja estan actualitzats.