Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Genoveva Vilà

 

La unió fa la força. És molt important que les empreses, tot i que puguem ser competència entre nosaltres, ens unim per fer un front comú en benefici dels interessos del sector i lluitar contra l’intrusisme i les males praxis

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Per als que no em conegueu el meu nom és Genoveva Vilà, soc diplomada en Ciències Empresarials per la Universitat Pompeu Fabra amb l’especialització d’auditoria i comptabilitat. Vaig iniciar-me en el món empresarial farà ja prop de vint anys, inicialment vaig treballar en els departaments comptables i financers d’empreses del sector alimentari, tèxtil i metall, per posteriorment destinar deu anys de la meva carrera professional treballant en el sector bancari. Arran de les múltiples fusions bancàries vaig prendre la decisió d’abandonar el sector bancari per tornar a la petita i mitjana empresa, per afrontar el repte diari de la gestió administrativa i financera de l’empresa, funcions que desenvolupo des de fa sis anys a l’empresa Aicon Sistemas SL, com a responsable del departament d’administració on gestiono la part administrativa, financera i fiscal de l’empresa, així com la gestió de persones i la prevenció de riscos laborals.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

Aicon Sistemas és pionera en la fabricació i distribució de cortines tallafocs, tancaments de sistemes de transport i barreres de fums, elements imprescindibles per a la seguretat contra incendis per prevenir i evitar la propagació del foc en cas d’incendi.

Gràcies al nostre grau d’innovació i especialització, oferim al mercat solucions constructives de sectorització, que impliquen una gestió constant de l’I+D+i per part dels nostres departaments tècnics.

Els nostres productes estan presents en diferents infraestructures de sectors i àmbits d’actuació molt variats, com ara centres productius de sectors alimentaris, naus logístiques, centres comercials, teatres, poliesportius, hotels, aeroports i estacions de transports, entre d’altres.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als pròxims anys?

Ara farà quatre anys la nostra empresa va decidir apostar per la inversió en innovació, motiu pel qual vam obrir una segona delegació a la comunitat de Castella i Lleó, més concretament a Aranda de Duero, on hem establert el nostre centre productiu.

La inversió en maquinària per a la innovació dels nostres productes ha estat un dels principals eixos importants de la companyia, que ens han permès créixer d’una manera progressiva i assolint així una àmplia gamma de productes i solucions adaptades a cada client,  posicionant-nos com a referents en la fabricació de cortines tallafocs i tancaments de sistemes de transport.

El nostre objectiu és mantenir i créixer, apostant per l’especialització del sector. Recentment, i per destacar un dels darrers projectes realitzats, Aicon Sistemas ha desenvolupat la gamma de Cortina Tallafocs model FIBERBARRIER HIGH, que assoleix una sectorització de dimensions de 30 metres d’ample per 15 metres d’alçada, provada en cicles a les nostres instal·lacions i certificada pel laboratori Applus.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC? Què en penses?

Aicon Sistemas és soci fundador des dels inicis del Clúster, i a poc a poc hem pogut veure com aquest ha anat prenent forma i assolint nous associats de diferents àmbits, però tots i cadascun d’ells vinculats en la protecció contra incendis.

La unió fa la força, per això és molt important que les empreses que tot i que en un moment donat puguem ser competència entre nosaltres, ens puguem unir per fer un front comú en benefici dels nostres interessos i blindar en certa manera el nostre sector de l’intrusisme i de males praxis en la seguretat contra incendis.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora? Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

El sector contra incendis ha crescut en els darrers anys, en part pel model normatiu i legislatiu que envolta la seguretat de les persones en cas d’incendi, fet que ens obliga a una adaptació constant dels productes i serveis vers el medi a protegir, innovant i millorant cada dia.

En aquest punt una millora a considerar és l’aplicació de les diferents normatives, envers una globalització d’aquesta, unificant els criteris d’actuació en l’àmbit nacional i internacional, per reduir les desviacions en la interpretació de la norma, de manera que els fabricants poguéssim dissenyar i desenvolupar els productes més innovadors i adients per a cada necessitat.