Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Gustavo Crespo

El repte més important és sensibilitzar a tots els agents implicats en la construcció (promotors, propietaris i gestors d’equipaments, projectistes, directors d’execució, constructores, instal·ladores i administració) que invertir en seguretat contra incendis és i serà sempre rendible.

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Soc soci professional de l’enginyeria ARCbcn i responsable del Departament Legal, Seguretat i Prevenció Integral.

La meva trajectòria professional es va iniciar en 1996 en el món de les constructores, com a enginyer d’instal·lacions. De seguida em vaig adonar que l’àmbit de l’enginyeria m’atreia més i després de quatre anys en un parell d’enginyeries com a projectista, vaig fundar amb l’Enric Ros l’enginyeria RC Enginyers.

Durant deu anys vaig gaudir dirigint el Departament Legal i adquirint una valuosa experiència en el món de les llicències d’activitats i projectes de protecció i seguretat contra incendis.

ARCbcn va néixer l’any 2012 amb la fusió d’RC Enginyers i Armengol Enginyers. Des de llavors formem un equip ple de talent del qual estic encantat de formar part i aportar el meu granet de sorra.

Quina és la vostra activitat principal?

ARCbcn és una empresa d’enginyeria i consultoria tècnica, basada en el coneixement i la innovació, amb una clara orientació de servei, per tal de donar resposta a les necessitats dels seus clients de la manera òptima i amb el màxim valor afegit.

Dins dels diferents serveis que ofereix ARCbcn, el de la Consultoria Legal, Seguretat i Prevenció Integral és estratègic, assessorant els nostres clients en el compliment de la normativa de protecció contra incendis, tant per a l’obtenció dels permisos i llicències per al funcionament de les activitats en nous edificis o en equipaments existents, com per garantir la seguretat de les persones.

El nostre servei Legal és global, des de l’anàlisi de la viabilitat per portar a terme una activitat, auditories i plans directors, gestions amb els tècnics de l’Administració, projectes bàsics i executius, direccions d’obra legals, plans d’autoprotecció, gestions amb les entitats ambientals de control i tancament del tràmit d’obtenció de la llicència d’activitats.

En el cas d’equipaments existents, la nostra dilatada experiència ens permet realitzar Auditories i Plans Directors Legals, desenvolupant i valorant totes les adequacions d’instal·lacions i obra civil més òptimes per al compliment de les normatives de protecció contra incendis, però també ambientals (sorolls, residus, focus emissors, abocaments…), d’accessibilitat i urbanístiques.

En quines zones esteu treballant? 

El nostre mercat principal és nacional, tot i que també participem en diversos projectes internacionals.

En l’àmbit dels projectes relacionats amb R+D+i, participem en projectes col·laboratius, principalment amb organitzacions europees, permetent la col·laboració internacional amb organitzacions diverses (universitats, centres de recerca, administracions, empreses privades…) la qual cosa ens facilita un ecosistema d’aliances per ampliar el nostre coneixement i serveis als nostres clients.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

El principal actiu de l’organització és, sens dubte, l’equip de persones que en formem part, pel seu coneixement, experiència, passió i aportació de valor als projectes i a la mateixa organització, així com a la vocació de servei als nostres clients.

Com a principal fortalesa volem destacar el nostre servei molt  personalitzat i ad hoc, treballant com un partner del nostre client, pensant sempre en les solucions òptimes, tenint en compte tant la inversió del projecte, com els costos de gestió, operació i manteniment, acompanyant als nostres clients en tot el cicle de vida del projecte.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

Hem participat, i participem constantment, en diversos projectes innovadors, relacionats en diverses àrees de l’enginyeria: Geotèrmia, Digitalització de l’Energia, Eficiència en Data Centers…

Per mencionar-ne un, el projecte Plug & Chain, del CDTI, orientat a sistemes de digitalització de l’energia en l’entorn de les Comunitats Locals d’Energia, mitjançant l’ús de tecnologia Blockchain.

Amb la crisi de laCOVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?

Un dels sectors de la nostra especialitat és el sector sanitari-científic. Per tant, un dels principals reptes arran de la COVID-19 és poder ajudar als nostres clients a fer front a aquesta situació, per tal de donar les millors solucions i de la forma més ràpida possible.

A l’inici de la pandèmia vam dur a terme, amb clients de referència, un estudi exhaustiu dels sistemes HVAC (Heating, Ventilating and Air Conditioning) dels edificis i altres tecnologies de purificació. Vam desenvolupar un estudi en profunditat de totes les configuracions, protocols de funcionament i sistemes de purificació d’aire existents al mercat per tal de poder proposar de forma independent, objectiva i ràpida, la millor solució en cada cas.

Així mateix ARCbcn va formar part el 2020 de l’equip d’empreses que vam tenir el repte de treballar de forma coordinada i de manera innovadora per tal de projectar i construir en temps rècord l’hospital polivalent Garbí, al Parc Sanitari Pere Virgili, per atendre pacients covid.

Per altra banda se’ns plantegen reptes, que estem treballant actualment, com mantenir la cohesió d’equip i l’acompanyament en la gestió emocional dels nostres treballadors en aquesta situació d’incertesa i de transformació en la forma de treballar, per grups “bombolla” i de forma híbrida compaginant el teletreball amb el treball a l’oficina.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El CLÚSIC ens ha aportat un espai de referència, format per empreses i persones expertes en el món de la seguretat i protecció contra incendis, des d’on ARCbcn rep coneixement, experiència, formació i innovació, ajudant a fer que els nostres serveis aportin encara més valor i qualitat, a més d’una plataforma per crear sinergies entre empreses del sector.

ARCbcn aporta el coneixement general que té l’enginyeria-consultoria tècnica-legal dins de les diferents etapes i processos, amb una visió global que abasta des de la redacció del projecte fins a la construcció, legalització, posada en marxa i gestió dels equipaments, col·laborant estretament amb els diferents agents especialitzats en la seguretat i protecció contra incendis (instal·ladores, fabricants, mantenidors, tècnics de bombers, entitats ambientals de control…).

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant?

El repte més important és sensibilitzar a tots els agents implicats en la construcció (promotors, propietaris i gestors d’equipaments, projectistes, directors d’execució, constructores, instal·ladores i administració) que invertir en seguretat contra incendis és i serà sempre rendible, i que, per tant, és necessari que tots apostin per la qualitat.

Un altre gran repte que ens trobem és conscienciar a totes les empreses del sector que cal sempre professionalització i això s’aconsegueix amb un aprenentatge i formació continua.