Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Ignasi Gimeno

 

“Sens dubte, el CLÚSIC destaca pel reforçament del sector de la seguretat contra incendis i la millora de la competitivitat empresarial. Mitjançant projectes col·lectius, cooperació interempresarial i la creació de sinèrgies, el CLÚSIC aspira a optimitzar els serveis i productes dels nostres associats.

La missió del CLÚSIC, d’acord amb el seu vigent pla estratègic, és -entre d’altres- consolidar-se com a referent del sector, impulsar el creixement i l’enriquiment de les empreses associades i fomentar la innovació i la formació dels professionals dels sector. Amb aquests objectius, el CLÚSIC busca generar un impacte positiu en la indústria i contribuir al seu creixement sostenible.”

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Soc l’Ignasi Gimeno, nascut a Barcelona l’any 1978, i resideixo a Vilanova i la Geltrú. Estic casat i tinc dos fills: la Guisla i l’Aniol, de 14 i 10 anys, respectivament.

Sempre he estat una persona molt activa, tant a nivell social com emprenent projectes de diferents índoles. En aquest sentit, durant més de 20 anys he format part del grup de teatre amateur -L’escotilló GT-, on he après a gaudir a l’escenari i a desenvolupar l’habilitat de comunicar i transmetre. També he practicat diversos esports de manera continuada. Natació, futbol, triatló i ciclisme han estat els esports que m’han acompanyat fins a la data.

A nivell formatiu, soc enginyer tècnic industrial i coach certificat. He completat diversos màsters, postgraus i cursos especialitzats en matèria de prevenció d’incendis i instal·lacions industrials, així com en matèria de psicoteràpia, coaching i desenvolupament personal.

A nivell professional, he treballat més de 20 anys vinculat al sector de l’enginyeria, concretament el relacionat amb les llicències d’activitats, la prevenció i la seguretat contra incendis. Un sector del que he après a planificar, gestionar i desenvolupar processos amb l’objectiu d’augmentar l’eficàcia i l’eficiència dels recursos disponibles.

Actualment, soc el gerent del CLÚSIC, un rol que ofereix un marc d’aprenentatge i creixement continus. També, exerceixo com a docent, en matèria de prevenció d’incendis i coaching, havent tingut el plaer de col·laborar amb l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

En el meu cas, actualment, exerceixo com a gerent del CLÚSIC, i durant aquesta breu experiència he tingut l’oportunitat de discernir i entendre les dinàmiques internes del propi CLÚSIC, amb l’objectiu de garantir-ne la seva continuïtat operativa.

En aquest sentit, he tingut l’oportunitat de ser testimoni de la dedicació i la passió dels membres del CLÚSIC en la promoció del sector de la seguretat contra incendis. Destaco l’eficàcia dels esforços col·lectius per consolidar la posició del nostre clúster com a referent.

També, admiro la capacitat del CLÚSIC per crear sinergies entre les empreses associades, fomentar la innovació i desenvolupar iniciatives formatives de qualitat. La cooperació activa i l’intercanvi d’experiències empresarials són elements clau que destaquen en la dinàmica del CLÚSIC i els seus Grups de Treball. Certament, l’entitat no només busca el creixement individual de les empreses, sinó que també aspira a contribuir al creixement i la millora del sector en la seva totalitat.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Sens dubte, el CLÚSIC destaca pel reforçament del sector de la seguretat contra incendis i la millora de la competitivitat empresarial. Mitjançant projectes col·lectius, cooperació interempresarial i la creació de sinèrgies, el CLÚSIC aspira a optimitzar els serveis i productes dels nostres associats.

Com a CLÚSIC, és imperatiu preservar la memòria i l’impacte dels nostres estimats membres, Imma Ros, la seva gerent, i Elías López, el seu president, que ens han deixat recentment. La seva empremta perdurable ha de restar present en la quotidianitat del CLÚSIC.

La nostra missió, d’acord amb el vigent pla estratègic, és -entre d’altres- consolidar-nos com a referents, impulsar el creixement i l’enriquiment de les empreses associades i fomentar la innovació i la formació dels professionals dels sector. Amb aquests objectius, el CLÚSIC busca generar un impacte positiu en la indústria i contribuir al seu creixement sostenible.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

Des de la meva experiència professional, observo certa necessitat en incrementar la responsabilitat individual i corporativa, en qüestions de seguretat de béns i persones. En línies generals, es requereix d’una major sensibilització social per assegurar nivells òptims de seguretat. I, en aquest sentit, un dels reptes més grans en el complex mercat de les activitats resideix en trobar l’equilibri entre els escenaris d’incertesa econòmica i la inversió en seguretat contra incendis, una àrea sovint intangible que pot no oferir guanys immediats, però que resulta ser fonamental per mantenir la productivitat del nostre mercat econòmic.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Pel que fa als reptes del sector de la seguretat contra incendis, en destacaria l’adaptació als canvis normatius, la incorporació de noves tecnologies, la internacionalització per expandir horitzons de negoci i la promoció d’iniciatives de formació contínua. Aquestes estratègies són importants per a mantenir-se a l’avantguarda dels canvis en el nostre entorn i les demandes del mercat.