Cicle d’entrevistes
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Montse Bonilla
Montse Bonilla és administrativa al Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya. A part de les tasques administratives gestiona l’apartat de formació, els cursos de PCI. Actualment, el Clúster ofereix formació de PCI amb els cursos de Coneixements Generals, Sistemes de Senyalització Luminescent, Sistemes de Detecció i Alarma d’Incendis, Sistemes per al Control del Fum i Calor, Sistemes de Boques d’Incendis Equipades i Sistemes de Columna Seca. L’objectiu és ampliar el nostre ventall de cursos per a poder oferir una formació de qualitat i formar especialistes en el sector contra incendis.
Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.
El meu nom és Montse Bonilla i soc administrativa al Clúster de Seguretat Contra Incendis des de fa 5 anys aproximadament. A part de les tasques administratives, la meva funció principal és la gestió de l’apartat de formació, dels cursos de PCI.
Vaig arribar al Clúster de la mà de l’Imma Ros, que amb l’entusiasme i positivitat que la caracteritzava, em va parlar de l’associació i, tothom que va tenir la sort de conèixer a l’Imma, sap que encomanava a tothom aquest dinamisme, entusiasme i afany per a la feina ben feta, la col·laboració entre les empreses del sector per a poder aconseguir uns objectius comuns i treballar plegats per fer-los realitat.
El meu primer contacte amb l’Associació va ser en l’acte de nomenament com a president del nostre estimat Elías López, va ser en aquell moment que vaig conèixer a alguns dels associats i vaig poder veure l’ambient de col·laboració i respecte entre les empreses associades.
L’Imma se sentia molt orgullosa d’haver ajudat a vuit empreses visionàries del sector de la protecció contra incendis a construir el Clúster, que s’ha convertit en una gran “família” constituïda d’empreses molt diferents, que uneixen els seus esforços i coneixements amb un ambient de respecte i germanor. Em sento molt agraïda de què l’Imma i els membres del Clúster em donessin l’oportunitat de treballar per aquesta associació i conèixer a grans professionals del sector.
Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?
El Clúster és una associació d’empreses del sector de la seguretat contra incendis. El Clúster compta amb grans professionals que col·laboren per a professionalitzar el sector, treballar per a fer més aclaridora la normativa, treballar per resoldre els problemes amb els quals es troba el sector, definir una metodologia de treball, etc.
Els Grups de Treball del Clúster són una part molt important per aconseguir aquests objectius, en aquests grups a part de les empreses associades també hi participen els col·legis professionals i l’administració catalana, la universitat, i sobretot Bombers i la Subdirecció General de Seguretat Industrial. Aquests Grups col·laboren en la realització i publicació de Guies tècniques. El passat mes de novembre vam presentar la nova Guia de Bones Pràctiques per a la protecció passiva contra incendis, actualització realitzada pel Grup de Treball de Protecció Passiva del CLÚSIC
Una altra línia de treball important és la formació. Per intentar contribuir a resoldre la manca de formació especialitzada en el sector de la seguretat contra incendis, l’associació es va posar a treballar en aquest sentit amb la creació de la formació de PCI, en la que col·laboren empreses associades, aportant les seves instal·lacions, aules i professors especialitzats.
De moment disposem dels cursos de: Coneixements Generals, Sistemes de Senyalització Luminescent, Sistemes de Detecció i Alarma d’Incendis, Sistemes per al Control del Fum i Calor, Sistemes de Boques d’Incendis Equipades i Sistemes de Columna Seca. El nostre objectiu és ampliar el ventall de cursos en el futur i donar una formació de qualitat, millorant dia a dia.
Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?
Personalment, els objectius d’aquest 2024, són continuar amb el llegat que ens va deixar l’Imma de col·laboració, treball conjunt i professionalitat.
Vull fer també un recordatori, molt afectuós, al nostre president Elías López que desgraciadament ens va deixar també el passat 2023, un gran professional i sobretot, una gran persona. En honor a la memòria de tots dos, voldria col·laborar per ajudar a aconseguir els objectius pels quals havien treballat tant.
On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?
En referència a l’apartat de formació, en el que treballo, el marge de millora més gran és una major professionalització del sector. Per aconseguir-ho és molt important la formació dels professionals del sector. A causa del fet que encara hi ha molt intrusisme, el client no sap si l’empresa contractada per a la instal·lació i manteniment dels seus equips i instal·lacions compleix amb els requisits normatius. Des del CLÚSIC es vol fer molta divulgació i informar a aquestes empreses de tots aquests requisits, per tal d’aconseguir un sector molt més professional i d’aquesta manera augmentar la seguretat de les instal·lacions contra incendis. Que les empreses vegin la seguretat contra incendis com a una necessitat i no com una despesa.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Com he comentat anteriorment, la formació de professionals del sector i aconseguir que les empreses considerin la protecció contra incendis com un factor molt important per a salvar vides i no com uns tràmits que s’han de complir o com una despesa.