Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Albert Sabaté

El CLÚSIC ens permet estar molt al dia dels canvis en la normativa vigent i compartir bones pràctiques amb la resta d’integrants del sector.

 

Podries dir-nos quina posició ocupes dins de l’empresa i des de quan l’estàs exercint?

Des de l’any 2005 soc Responsable de Producció de la Zona Est a Colt España. Entre les meves principals funcions es troben la planificació de les obres i la gestió dels recursos necessaris per a la seva execució, la negociació amb proveïdors, gestió de comandes, planificació de lliuraments, la relació amb el client, el control econòmic mensual de l’obra i el lliurament documental de final d’obra al client.

Pots compartir amb nosaltres com ha evolucionat Colt España al llarg de tots aquests anys?

Al llarg de vint-i-vuit anys, que són els que porto en Colt repartits entre dues etapes, s’han produït molts canvis al mateix temps que l’empresa s’ha anat professionalitzant i desenvolupant en nous camps. Al principi, en general, realitzàvem només obres d’evacuació de fums en cas d’incendi, quan ni tan sols existia una regulació sobre aquest tema a Espanya. Colt España, S.A. va ser la primera empresa en aquest sector, i la que va incorporar aquesta tècnica al mercat nacional. Amb el pas dels anys i la incorporació de personal qualificat, comencem a realitzar i executar projectes d’instal·lacions en climatització industrial i protecció contra incendis. Fins i tot hem dimensionat i executat projectes de protecció solar per a façanes singulars, gràcies a la capacitació tècnica de Colt Group.

Què destacaries dels vostres sistemes segons l’experiència que has tingut en els diferents projectes?

Sens dubte, el producte estrella de Colt és l’Euro-CO per ser el més venut i també el més imitat per altres empreses.

No obstant això, m’agradaria destacar l’adaptabilitat dels nostres equips a les exigències de tota mena de projectes i a cada tipologia d’edifici. Disposem d’una gran gamma d’equips que no només compleixen amb les funcions tècniques d’evacuació de fums, sinó que també poden satisfer les expectatives dels arquitectes més exigents. La gran qualitat d’aquests equips, fabricats amb aliatge d’alumini d’alta resistència, fa que la seva durabilitat i fiabilitat es mantinguin durant molt temps.

Un altre element diferenciador de Colt España és el seu servei postvenda, que permet mantenir instal·lacions en perfecte estat durant anys gràcies a la professionalitat del seu equip humà, capaç de resoldre qualsevol avaria tècnica en poc temps.

Podries explicar-nos quines habilitats són clau per a exercir la teva feina i com les vas adquirir?

Des del meu punt de vista, crec que, com en qualsevol altra feina, és molt important tenir els coneixements tècnics (pneumàtica, electricitat, etc.) per a la realització d’aquesta mena de projectes, així com el coneixement del producte i de la seva instal·lació. D’altra banda, una altra de les qualitats que considero clau és la d’establir una molt bona comunicació amb el client per generar una relació basada en la confiança. Finalment, l’experiència s’adquireix en les obres, on vius tota mena de situacions.

Què és el que més t’agrada de la teva professió?

El que més m’agrada és poder portar a la pràctica un projecte d’evacuació de fums que prèviament ha estat dissenyat pels nostres enginyers industrials. És molt enriquidor treballar per a una empresa que es dedica, no solament a protegir els béns materials que hi ha a l’interior d’un edifici, sinó a protegir les vides humanes en el cas que es produeixi un incendi.

Hi ha algun projecte en particular del que et sentis especialment orgullós?

Per destacar algun projecte, parlaria de l’aeroport de Palma de Mallorca, una obra molt complexa per l’electrònica que incorporava. En aquest projecte vam instal·lar 103 unitats d’exutoris model Coltlite, amb un sistema de govern molt complex integrat per catorze quadres elèctrics secundaris amb PLC´s i tres quadres elèctrics principals. Tot controlat des d’un sistema de gestió que fa possible la visualització de qualsevol anomalia en qualsevol equip al moment.

D’altra banda, també m’agradaria destacar la nostra participació en el projecte de Villa Urania, un edifici del segle XIX que va ser rehabilitat en 2017 i que actualment és un emblemàtic centre cívic de la ciutat de Barcelona, on es va executar una obra enorme de protecció solar formada per làmines mòbils de vidre que cobrien tota la façana de l’edifici.

Com has modificat la teva manera de treballar arran de la pandèmia?

La meva feina, encara que afectada, no ha parat. Puc dir-vos que quan estàvem sota confinament estricte nosaltres continuàvem treballant en les diferents obres, perquè el treball en obra no es podia parar. Per posar-vos un exemple, si anava a València, m’havia d’emportar un una carmanyola i menjava en el capó del cotxe perquè tots els bars i restaurants estaven tancats. Van ser moments molt complicats, però vam ser capaços d’adaptar-nos a la nova situació per continuar donant el nostre millor servei. D’altra banda, les mesures de protecció i higiene s’han incrementat en totes les obres des de llavors.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Tenim molta experiència en el disseny i instal·lació d’SCTiEF que tenen com a principal objectiu salvar vides humanes quan es produeix un incendi, però hem d’estar molt al dia dels canvis en la normativa vigent, i per a això el CLÚSIC és de gran ajuda. Compartir bones pràctiques amb la resta d’actors del sector em sembla indispensable.

Què t’ha donat Colt España al llarg de tots aquests anys i què li has donat tu?

Personalment, crec que al llarg de gairebé trenta anys que porto en l’empresa sempre he intentat ser el més professional possible. Per a mi ser-ho és clau, té a veure amb la meva manera de ser i no sabria fer-ho d’una altra manera. Respecte a què m’aporta, destacaria les grans persones que he conegut treballant en aquesta empresa, algunes de les quals han estat un exemple per a mi i una motivació per intentar ser millor cada dia.

Alguna anècdota de treball que vulguis compartir amb nosaltres?

He viscut moltes situacions anecdòtiques. En el meu dia a dia he de tenir sempre la capacitat de trobar solucions als contratemps que vagin sorgint a l’obra. En una obra jugues al “Tetris”. Quan superes el nivell 1 et ve un altre problema de nivell 2. Quan el superes, et ve el de nivell 3, i així successivament. Has de tenir pla A, pla B, pla C, etc.

La meva feina també em permet viatjar molt i estar en llocs que normalment no visitaria. He tingut l’oportunitat de contemplar Barcelona des de cobertes que, per la seva alçada, ofereixen vistes espectaculars. He treballat en altres països com França, Bèlgica, Alemanya, Portugal, Andorra, Marroc… Tot això dona per explicar moltes coses.

Tens algun nou repte al davant?

Durant el 2022 passaré a formar part de la nostra àrea de servei i manteniment, on espero aportar tot el meu coneixement tècnic per fer que l’empresa continuï creixent. Després d’haver estat sempre vinculat a l’àrea d’operacions en diversos llocs, ara desitjo continuar sumant aportant valor des d’una altra perspectiva. No obstant això, sempre estaré disposat a ajudar al meu equip d’operacions quan ho necessitin. Como diria un entrenador de futbol molt famós: “obra a obra i ja veurem…”