Ahir, 28 de novembre de 2018 a la seu del Col·legi d’Aparelladors, Arquitectes Tècnics i Enginyers de l’Edificació (CAATEEB) es va celebrar l’última jornada de l’any sobre “Com certificar les instal·lacions de protecció passiva”. Aquesta jornada es considera el tancament d’un cicle de xerrades que el CLÚSIC, en col·laboració amb diversos col·legis professionals, ha anat realitzant al llarg del territori i va començar, just fa un any amb la jornada de presentació de l’SP 136 i la Guia de bones pràctiques per a les instal·lacions de protecció passiva a la seu del Col·legi d’Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona (ENGINYERSBCN).

La jornada també es va celebrar a la seu del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Tarragona (CETIT) i de Lleida (CETILL). Al llarg d’aquest cicle de jornades hem pogut comptar amb el suport i la col·laboració del Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya, Bombers de la Generalitat i la Diputació de Barcelona, entre molts d’altres que ens han acompanyat i ens ajudat a explicar l’abast de l’SP 136 i la utilitat de la Guia de bones pràctiques de protecció passiva que, com és sabut, és una guia tècnica reconeguda per Bombers de la Generalitat. A tots, us volem donar les gràcies per la confiança, el suport i la implicació.

  Ahir Josep Linares del CAATEEB i Elías López, tresorer del CLÚSIC, van donar la benvinguda als més de noranta inscrits a la jornada “Com certificar les instal·lacions de protecció passiva”. Elías López felicita al Grup de Treball de Protecció Passiva, i especialment a Dolors Costa de PLASFOC, coordinadora del Grup,  pel treball realitzat en la Guia de bones pràctiques de protecció passiva. López va aprofitar per explicar la importància del CLÚSIC com entitat que vol ser la veu del sector a Catalunya i va animar a totes les empreses a associar-se, a ser proactius i a col·laborar per establir un marc d’actuació entre administració, empreses i professionals per poder progressar des del consens i el coneixement en una millora de la seguretat de les nostres instal·lacions de seguretat contra incendis.

Seguidament, Anna Martín de Bombers de la Generalitat va fer la presentació de l’SP 136: Certificació d’instal·lació o aplicació de productes de protecció passiva contra incendis. Per Martín, aquesta és necessària a totes les obres d’edificació, reforma, rehabilitació o en la posada en funcionament.

Albert Pérez d’ALFATORRES (en substitució de la coordinadora del Grup de Treball, Dolors Costa) va explicar que la Guia de bones pràctiques de la protecció passiva és el document que estableix els paràmetres que cal seguir en el procés d’aplicació i instal·lació d’un sistema de protecció passiva. Es tracta d’una eina per implementar les bones pràctiques, en el fet que estableix els controls i comprovacions necessaris per assegurar la correcta instal·lació.

Seguidament, Albert Pérez, director tècnic d’ALFATORRES, Xènia López, Business Development Manager d’INTISI, Daniel Juscafresa, director tècnic d’Ignifugacions Generals, i Llorenç Domingo i Manel Toro, CEO i responsable de les instal·lacions de l’àrea de reacció al foc d’IGNITOR, van exemplificar amb diferents productes i sistemes (portes tallafocs, cortines tallafocs, pintures intumescents i sistemes de reacció al foc) com utilitzar la Guia, tot posant-la en relació a les diferents normes UNE de referència.

Finalment, hi va haver una taula amb els diferents agents del sector; així es va poder comptar amb l’opinió d’Esther Morancho de la Diputació de Barcelona que va explicar i reflexionar sobre el resultat de l’enquesta a tècnics municipals sobre el coneixement i l’ús de ‘SP 136 i la Guia de bones pràctiques. Com a conclusió va posar de manifest que cal que es publiqui per Ordre l’SP136 i esdevingui normativa, i anima al CLÚSIC a seguir fent formació en aquest àmbit i en altres.

 

 

Per la seva part, Xavier Díez del CAATEEB va posar el focus d’atenció a la importància del control d’execució a l’obra. Aquest control ha de ser actiu i proactiu, i va emfatitzar la necessitat dels professionals a responsabilitzar-se d’aquest control per assolir els nivells de seguretat exigits i desitjables.

Al seu torn, Èlia Muns d’EICON, entitat de control, va posar de manifest que massa sovint no poden aixecar una acta favorable, ja que es troben amb incompliments, alguns petits, però d’altres de flagrants. Agraeix al CLÚSIC l’elaboració d’aquesta Guia ja que serveix per posar ordre i unificar criteris.

Finalment, Pau Gavarró de Peradejordi, president del CLÚSIC, va fer unes paraules de comiat a tots els assistents i va agrair al CAATEEB la col·laboració en l’organització d’aquesta jornada. Va destacar la participació de tots els assistents, que van compartir els seus dubtes i inquietuds en diversos debats celebrats al llarg de la jornada que van enriquir en gran mesura el contingut de la jornada.