La Guia per a la validació documental contra incendis és una eina per facilitar la tasca de control, justificació i validació documental dels materials, productes, equips i sistemes contra incendis en la construcció que ha estat acceptada com a document reconegut per la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de Catalunya.

   PortadaEls agents implicats en el sector dels incendis en la construcció tenen des d’avui una eina pràctica que els pot ajudar en la seva tasca professional. Es tracta de la Guia per a la validació documental de materials, productes, equips i sistemes contra incendis, que ha estat presentada pel Clúster de Seguretat Contra Incendis de Catalunya (CLÚSIC) a Barcelona en una jornada tècnica davant de més de cent assistents.

 

La jornada de presentació de la Guia per a la validació documental contra incendis ha tingut el suport del Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya. Anna Martín, Subdirectora General Tècnica, ha donat la benvinguda als assistents i ha afirmat que aquesta guia elaborada pel CLÚSIC està concebuda com a “una eina que facilitarà la funció dels tècnics que dirigeixen i controlen les obres de construcció”. Així mateix, Martín ha assegurat que “el sistema de prevenció d’incendis en els establiments, les infraestructures i els edificis ha de ser participat entre tots i cadascun dels agents que participen en l’edificació”. Per aquest motiu, Anna Martín creu que “això demana d’eines que facilitin la interoperabilitat de diferents agents per tal d’evitar errors i garantir l’èxit de l’assoliment dels nivells de seguretat esperats, a la vegada regulats per les normatives tècniques. La feina del CLÚSIC ha fructificat en una guia que té l’objectiu de facilitar la validació documental de les prestacions de seguretat contra incendis dels materials, productes, equips i sistemes instal·lats a l’obra”.

Acte seg20151103_100241_petituit, Pau Gavarró, president del CLÚSIC, ha explicat l’origen del clúster i el seu objectiu: Som empreses que tenim un objectiu de desenvolupament econòmic, ètic i del sector de la seguretat contra incendis que, a més, estem oberts a entitats públiques, administració, universitats, laboratoris, etc. Aquesta diversitat dóna molta potència als grups de treball del clúster”. El CLÚSIC està integrat per una assemblea integrada per les empreses que defineix el pla estratègic pels propers 4 anys. “La gestió diària del CLÚSIC és la junta directiva, però el cos i l’ànima de l’entitat són els grups de treball. Actualment n’hi ha quatre: Internacionalització; Certificació i Assajos; Disseny Prestacional; i Protecció Passiva”, ha detallat Gavarró.

La següent ponència l’han exposat conjuntament Joan Gallart, cap del Servei Prevenció DGPEIS, i Albert González, arquitecte del Servei de Prevenció DGPEIS que van posar de manifest que aquesta Guia ha estat reconeguda com a Guia tècnica per part de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat. En la seva intervenció, Gallart i González han explicat el marc regulador dels productes de protecció contra incendis i les responsabilitats i la interoperabilitat dels agents implicats. Finalment, ambdós professionals s’han endinsat en l’estat actual del control de recepció, execució i control final d’obra en l’assegurament de les prestacions dels productes de protecció contra incendis.

Així matImatge_1_petiteix, a mode de conclusió, Gallart i González han proposat millorar el coneixement especialitzat per part dels agents que intervenen en els projectes de protecció i seguretat contra incendis. En aquest sentit, s’ha d’incidir “especialment el nivell de la instal·lació”. Altres mesures que s’haurien de dur a terme són “millorar la traçabilitat i la concreció dels documents justificatius, així com reforçar l’arquitectura reguladora i de garanties sobre els productes de protecció passiva”.

La jornada ha continuat amb la presentació de la Guia. Elías López, coordinador del Grup de Treball de Certificació i Assajos del CLÚSIC, n’ha destacat la seva simplicitat i utilitat atès que permetrà “controlar, justificar i validar la documentació que acrediti els sistemes de protecció contra incendis que haguem dissenyat pels nostres edificis”. Aquest no és, doncs, un document més, sinó “una guia pràctica que amb un simple cop d’ull es pot saber què és allò necessari per validar realment les prestacions del producte”. Tanmateix, López ha subratllat la importància d’aquesta guia donat “el canvi de normativa tan gran que estem vivint amb el Nou Reglament de Productes de la Construcció”, que ha fet que ara s’hagin d’observar les prestacions del producte detalladament. Per acabar, Elías López ha explicat l’estructura de la guia breument i els seus apartats més destacats.

Imatge_2_petitTot seguit, M. Carmen Goyeneche, de l’àrea de Coneixement del COEIC, i David Jiménez, cap de Serveis Tècnics d’Enginyers BCN, han explicat amb uns exemples pràctics d’una porta tallafocs i una cortina tallafocs com funciona la guia i les vies diferents de validació dels sistemes i productes que s’hi pot seguir. A més, la guia inclou uns annexos que funcionen com un check list per comprovar els documents necessaris per validar els productes.

Una darrera taula rodona ha ofert el punt de vista de les entitats i les administracions. Jordi Mirabent, director tècnic del Departament de Productes Industrials d’APPLUS+, ha fet un repàs a les normatives vigents en el sector dels incendis i els seus àmbits d’aplicació específics.

A continuació, Carles Masnou, cap de Secció de Productes de la Subdirecció General de Seguretat Industrial, ha explicat que “el paper de l’Administració es limita a la vigilància del mercat en diverses fases. És el fabricant el responsable de col·locar un producte en el mercat amb l’expedient tècnic que justifica que el producte és segur”. Així mateix, Masnou ha explicat les diferents actuacions que té al seu abast l’Administració per intervenir en cas de detectar en el mercat incompliments de normatives tècniques de productes.

Per la seva part, Jordi Sans, cap de la Divisió de Planificació de Bombers de Barcelona, ha anunciat que la Guia per a la validació documental contra incendisserà incorporada a la Divisió de Prevenció que gestiona aquests temes i s’aprofitarà”. A més, Sans ha subratllat la gran quantitat d’oferta en matèria de prevenció d’incendis i planificació que hi ha en l’actualitat respecte als seus inicis professionals l’any 1983. Finalment, Sans ha felicitat el CLÚSIC per la iniciativa de crear la guia i els ha encoratjat a seguir en aquest camí.

Imatge_3L’última intervenció de la jornada ha anat a càrrec de Jordi Roher, cap del Departament de Qualitat de Productes d’ITeC. Roher ha destacat que l’ITeC està treballant molt en millorar la protecció passiva contra incendis dels productes i sistemes de construcció. Així mateix, Roher ha explicat el procés que ha de seguir qualsevol empresa que fabriqui un producte innovador per accedir al mercat amb certificat CE.

Un breu col·loqui, moderat per Cristina Beltrán, membre del Grup de Treball de Certificació i Assajos, i amb la participació dels ponents i dels assistents ha servit per resoldre dubtes i per fer la cloenda de la jornada.

 

Podeu accedir a la Guia a l’apartat del Grup de Treball de Certificació i Assajos o clicant a aquest ennlaç:  Enllaç a la Guia