Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Jordi Salellas

El CLÚSIC ens ha permès intercanviar experiències i coneixements establint sinèrgies per a desenvolupar un entorn de treball multidisciplinari entre el sector públic i el privat i, així, afavorir la formació i professionalització del sector.

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Sóc el responsable de projectes de ventilació amb especialitat en túnels i aparcaments de SODECA. Durant els darrers deu anys he anat adquirint experiència en l’execució de projectes de ventilació, simulacions CFD, control de fums d’incendis per infraestructures, entre altres.
Actualment també participo en el comitè Espanyol CTN 23/SC 8 i el comitè Europeu de normativa de control de fums CEN TC 191/SC1 WG5.
En referència al CLUSTER, la meva funció és coordinar el Grup de Treball de Disseny basat en Prestacions i sóc membre de la junta.

Quina és la vostra activitat principal?

SODECA centra la seva activitat en la fabricació de ventiladors industrials i sistemes de ventilació. Des de 1983, s’ha especialitzat en extractors per a l’evacuació de fums en cas d’incendi i actualment també és líder en sistemes de sobrepressió d’escales i vies d’escapament.

En quines zones esteu treballant? 

El grup SODECA té presència internacional en cinc continents. Som més de 550 treballadors al grup i disposa de 6 centres de producció i 13 filials de comercialització. SODECA està present a gran part del món, gràcies a la qualitat del producte i als mètodes d’investigació i desenvolupament utilitzats.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

Sens dubte, el factor més important per aconseguir els nostres objectius és el factor humà, grans professionals que treballen oferint solucions a qualsevol necessitat de ventilació plantejada pels nostres clients.
SODECA compta amb una àmplia experiència en el disseny i fabricació d’equips per a la ventilació d’aparcaments i evacuació de fums en cas d’incendi. A més, amb la finalitat d’oferir un servei integral, disposa de les eines de simulació computacional CFD més avançades i l’experiència necessària per al seu ús.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

SODECA, com una de les empreses líders en l’evacuació de fums en cas d’incendi, ha desenvolupat tota una gamma de nous ventiladors d’extracció proveïts amb comporta motoritzada. Solucions tant per instal·lació a coberta com a façana, aquest sistema significa un canvi en la concepció d’equips d’extracció de fums i en les prestacions d’aïllament i d’eficiència energètica dels edificis on s’instal·len.
En el camp de la protecció de les vies d’evacuació SODECA es l’únic fabricant espanyol amb equips assajats per satisfer les exigències de funcionament d’aquests sistemes, i ha desenvolupat una completa gamma de productes per cobrir des de les instal·lacions més senzilles fins a la protecció de vies d´evacuació en edificis de gran alçada, amb sistemes de regulació que s’adapten a qualsevol necessitat d’instal·lació.
Paral·lelament SODECA també aposta per la ventilació de confort i d’emergència (control de fums) de túnels i metros de tot el món. Disposa de professionals altament qualificats que ofereixen solucions globals des de ventiladors (jet fans o axial fans) i de control amb tota mena d’accessoris per aportar la màxima seguretat del sistema de ventilació i oferir la millor solució al client.

Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i quines línies de treball esteu començant?

La voluntat de proveir a la societat de solucions per millorar la seguretat de les persones és un dels valors principals de l’empresa. Amb l’aparició de la COVID-19 no vam dubtar en treballar per innovar i poder aportar solucions de seguretat per a les persones, també en aquest camp de qualitat d’aire interior. Fruit d’un intens treball d’investigació i desenvolupament SODECA ha creat una nova gamma de productes per a la desinfecció, filtració i neteja, per tal de millorar la qualitat de l’aire interior en infraestructures, edificis i tota mena de locals.
Aquestes noves solucions s’han esdevingut en gran manera per la voluntat de SODECA de posar el seu coneixement i capacitat a disposició de la seguretat de les persones, no només en el camp de la protecció en cas d´incendi, que és el camp d´activitat del CLÚSIC, sinó també en altres camps com és el benestar i seguretat ambiental de les persones, i en aquest cas també col·laborem com a socis fundadors del nou CLUSTER IAQ de Qualitat de l’Aire Interior.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El CLÚSIC ens ha permès mantenir una relació més directe amb tots els implicats que formen part de la protecció contra incendis. Podem intercanviar experiències i coneixements establint sinèrgies per a desenvolupar un entorn de treball multidisciplinari entre el sector públic i el privat per afavorir la formació i professionalització del sector.
D’altra banda, SODECA ha col·laborat amb els diferents grups de treball aportant el coneixement dels seus tècnics i també ha col·laborat en diferents formacions que el CLÚSIC ha fet des de la seva fundació.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant?

El més important és la professionalització del sector i poder fer arribar a la societat la importància i necessitat de la seguretat en cas d’incendi, per tal que es percebin com a valors de gran importància. En aquest aspecte, la formació en noves eines i coneixements és fonamental per aconseguir-ho.