Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Manel Martín
Com a empresa el CLUSTER ens ha aportat conèixer els millors professionals del sector de la seguretat contra incendis a Catalunya. A títol personal el CLÚSIC m’ha servit per comprovar que darrere d’un gran professional sempre hi ha una gran persona.
Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa?
El meu càrrec dins l’empresa és el de Director Tècnic i sóc uns dels dos socis fundadors juntament amb Jordi Sans, CEO.
Tinc la sort d’haver treballat en el sector públic dins de Protecció Civil, de Bombers de la Generalitat i a Seguretat Ciutadana, per la qual cosa, aglutino la visió de la seguretat tant des de la visió privada com de la pública, amb una experiència de 30 anys de dedicació entre les dues.
Quina és la vostra activitat principal?
La nostra activitat principal és la consultoria en seguretat, el que en el món anglosaxó es coneix com la Safety Engineering.
Disposem de dos departaments: un de seguretat contra incendis i un altre de planificació d’emergències.
El Departament de Seguretat contra Incendis es dedica principalment a:
- Projectes conta incendis
- Direcció d’obra
- Càlcul prestacional
- Auditories
- Consultoria
I el Departament de Planificació d’Emergències a:
- Plans d’autoprotecció
- Simulacres
- Formació
- Auditories
- Consultoria
En quines zones esteu treballant?
El gruix principal dels nostres clients és de Catalunya, tot i que la nostra projecció és internacional atès que hem realitzat projectes a Perú, l’Aràbia Saudita i la resta del territori espanyol.
Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?
Les principals fortaleses que tenim com a petita consultora són les següents:
- Al no està lligats a cap marca ni producte, quan prescrivim una instal·lació ho fem estrictament per motius professionals.
- Tots els clients són importants per nosaltres des del petit al gran i tots tenen la mateixa atenció personalitzada.
- Som molt adaptables a les necessitats del client, com que no tenim una gran infraestructura al darrere, adaptem els nostres recursos a les necessitats del projecte.
Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?
Invertim en software per tal de ser més ràpids i fiables en els projectes que realitzem pels nostres clients i actualment dins del sector de la seguretat contra incendis la branca que té més futur és el càlcul prestacional, de forma que formem al nostre personal en aquesta matèria per obtenir un reconeixement dins del sector i ser una referència.
Vull destacar un projecte en què un propietari d’una residència de la tercera edat es va trobar que no li donaven la llicència d’activitats perquè constructivament l’edifici no complia els requeriments de resistència al foc i gràcies al càlcul prestacional i alguna petita modificació va rebre l’informe favorable de Bombers. L’agraïment del client, un cop solucionat el problema, és la recompensa més gran que un professional pot tenir.
Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?
El primer repte és mantenir la seguretat i la salut dels treballadors, per aquest motiu hem implantat totes les mesures de seguretat a l’oficina tals com distàncies interpersonals, mesures profilàctiques i a hores d’ara seguim amb una política del 50% de teletreball. Creiem que aquesta pandèmia, a banda d’una crisi sanitària, donarà una sacsejada a la majoria de sectors on no és imprescindible la presència al 100% del temps de forma que el treball per objectius, la definició clara de KPI amb els treballadors, la conciliació familiar i facilitar que els treballadors creixin professionalment per liderar els projectes són alguns dels reptes més importants.
Com a empresa el CLUSTER ens ha aportat conèixer els millors professionals del sector de la seguretat contra incendis a Catalunya. A títol personal el CLÚSIC m’ha servit per comprovar que darrere d’un gran professional sempre hi ha una gran persona.
Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa?
Vam ser una de les empreses fundadores del CLÚSIC, el meu soci, Jordi Sans, hi va participar des del començament. De bon principi coneixíem la necessitat i utilitat del Clúster.
Com a empresa el CLUSTER ens ha aportat conèixer els millors professionals del sector de la seguretat contra incendis a Catalunya i tenir la sort de poder aprendre d’ells i compartir iniciatives destinades a tots els professionals de sector i per tant a la societat catalana.
A títol personal el CLÚSIC m’ha servit per comprovar que darrera d’un gran professional sempre hi ha una gran persona.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Crec que bàsicament són dos que passo a exposar.
En primer lloc la formació. Formació dels operaris i instal·ladors, formació del personal de manteniment, formació dels tècnics projectistes, formació dels directors d’obra, en definitiva formació de tots els actors que intervenen en el procés de la seguretat contra incendis, des del disseny fins al manteniment.
En segon lloc utilitzar el càlcul prestacional per una finalitat que avui en dia no s’està considerant: abaratir costos mantenint una seguretat equivalent a la que fixa la normativa. És a dir, introduir el càlcul prestacional a l’etapa de càlcul i disseny de les instal·lacions, no pas per trobar solucions de seguretat equivalents a les de la normativa, perquè les de la normativa no les podem complir, sinó com a exercici per definir quina és la millor solució de seguretat en relació am el seu cost.