Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Mercedes Lago

 

La millora de la formació dels professionals del sector (a tots els nivells) i l’augment de la inversió pública i privada en recerca en la ciència del foc són clau per a la sostenibilitat del sector

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em dic Mercedes Lago, i soc responsable de projectes i de desenvolupament de negoci d’Efectis a Espanya. Soc enginyera industrial i treballo en el Grup Efectis des que van començar  les gestions per a implantar-se a Espanya l’any 2008.

De la meva experiència en l’àmbit de la seguretat contra incendis m’agradaria destacar la transversalitat de coneixements adquirida, ja que he tingut l’oportunitat de treballar en el disseny de sistemes, la instal·lació, els assajos i el desenvolupament de normes i reglaments.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

A Efectis participo principalment en projectes d’enginyeria de seguretat contra incendis (prestacionals) i en assajos de foc a gran escala, tant en l’àmbit nacional com internacional. Aquestes activitats m’han ajudat a estudiar i comprendre l’incendi i les seves conseqüències des de l’experimentació i conèixer diferents enfocaments i estratègies de protecció en construccions singulars, podent anar més enllà de les solucions prescriptives tradicionals. A més, col·laboro amb entitats públiques i privades en el desenvolupament reglamentari i normatiu de l’enginyeria de seguretat contra incendis.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Enguany Efectis celebra els 70 anys d’experiència com a institut de recerca en la ciència de l’incendi i 50 anys com a centre oficial d’assajos de foc. Vam realitzar el nostre primer assaig de resistència al foc a Holanda el 1952!

El nostre objectiu és consolidar i augmentar la presència d’Efectis al món per ajudar a desenvolupar el sector de la construcció de manera segura, i prestant molta atenció a les noves necessitats: flexibilitat en el disseny i l’explotació dels edificis, rapidesa en la construcció, sostenibilitat, eco-disseny, etc.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Efectis es va incorporar al CLÚSIC el 2015, gairebé des dels seus inicis.

Actualment formem part dels grups de treball de Disseny Prestacional, Certificació i Assajos, Protecció Passiva, Instal·lacions i Coneixement, encara que és en el de Disseny Prestacional en el que hem estat presents d’una forma més activa.

Vam decidir associar-nos al CLÚSIC per reforçar la nostra xarxa de contactes i col·laborar en la redacció de guies sectorials que ajudessin a la millora del desenvolupament de la seguretat contra incendis.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El CLÚSIC ens aporta la possibilitat de pertànyer a un important fòrum d’experts amb els quals compartir i discutir experiències i problemàtiques. Esperem poder aportar al CLÚSIC part de la nostra experiència i coneixement.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

Hi ha molt a millorar en la conscienciació sobre la seguretat. És important prendre-la seriosament, ser conscients del risc que suposa l’incendi i que els nostres edificis han d’estar protegits correctament. La protecció contra incendis no és una despesa inútil, una bona estratègia salvarà vides, llocs de treball, patrimoni i ajudarà a millorar la sostenibilitat de les construccions i el medi ambient.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

La millora de la formació dels professionals del sector (a tots els nivells) i l’augment de la inversió pública i privada en recerca en la ciència del foc són clau per a la sostenibilitat del sector. El ràpid avenç tecnològic suposa nous riscos i hem d’estar preparats per a donar-los solucions eficients i no quedar-nos enrere.