S’ha de potenciar l’enginyeria contra incendis en investigació de solucions, de materials, de productes, de simulació computacional… per a una major professionalització del nostre sector.

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Format com a enginyer tècnic industrial, i amb diversos cursos en protecció contra incendis, modelatge i simulació computacional en Seguretat contra incendis, robòtica i programació, soc l’administrador i fundador d’AiconSistemas.

Amb més de 18 anys d’experiència al sector de la Seguretat contra incendis, actualment exerceixo la funció de director general, així com la direcció de l’àrea de treball de l’equip de R+D+I d’AiconSistemas.

En el transcurs de la meva trajectòria laboral, he sigut el coordinador del grup de treball d’instal·ladors de protecció passiva contra incendis a Tecnifuego Aespi, he format part de la comissió de Seguretat contra incendis i emergències al Col·legi d’Enginyers Tècnics de Barcelona (ENGINYERSBCN) i he format part de l’antiga Junta Directiva del Clúster de Seguretat Contra Incendis. Per una altra banda, realitzo diverses col·laboracions de tutorització en projectes de final de carrera.

Quina és la vostra activitat principal?

AiconSistemas está especialitzada en el sector de la seguretat contra incendis, col·labora des del seu inici amb empreses, enginyeries i arquitectures, per donar resposta a solucions singulars de sectorització que apareixen als edificis o industries.

Actualment AiconSistemas disposa de vàries games o famílies de producte per donar solucions als nostres clients, com la família CST, encarregada dels tancaments tallafocs per a sistemes de transport no interromputs. La família de les cortines tallafocs FIBERBARRIER i la família de les barreres de fums anomenada SMOKEBARRIER.

En quines zones esteu treballant?

Des de l’inici, AiconSistemas ha apostat per la comercialització dels productes dins la Unió Europea, actualment estem present en mes de 20 països, sent en els països de la Unió Europea on assolim un 80% de la fabricació de producte.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

La especialització en solucions constructives de sectorització, ens ha portat a que constantment estiguem dissenyant, desenvolupant i innovant productes altament tècnics destinats a la protecció contra incendis.

La finalitat d’AiconSistemas es proveir al mercat de sistemes innovadors amb tecnologia tèxtil i tancaments tallafocs per a sistemes de transport.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

Des de la creació d’AiconSistemas, la inversió en innovació ha sigut un dels eixos importants de la companyia. Gràcies a aquestes continues inversions el creixement de l’empresa ha sigut progressiu, aconseguint una àmplia gama de productes i posicionant-nos com referents a la fabricació de cortines tallafocs i tancaments de sistemes de transport.

Per destacar alguns projectes realitzats últimament, AiconSistemas ha desenvolupat la gama de Cortines Tallafocs FIBERBARRIER HIGH, arribant en el seu informe de idoneïtat dimensions per a llum de pas de 30 metres d’amplada per 15 metres d’alçada, provades en cicles a les nostres instal·lacions i certificades pel laboratori Applus.

Un altre projecte va ser la obtenció d’una Patent Europea, per frenar progressivament la caiguda d’una cortina tallafocs o element de sectorització sense utilització de motor.

El compromís continu amb la innovació i la gran quantitat de coneixements adquirits en aquests darrers 15 anys han sigut els impulsors de qualsevol propòsit d’aplicació de les solucions de protecció contra incendis. En particular i respecte a la fabricació amb tecnologia tèxtil a prova de foc i fums, AiconSistemas s’ha convertit en un líder en innovació que utilitza materials d’última generació per produir productes orientats al futur i que compleixen amb els requisits arquitectònics i tècnics sol·licitats.

Amb la crisi de la COVID 19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?

Davant d’una crisi sanitària global com l’esdevinguda aquests últims mesos, hem de protegir tant al nostre personal com als nostres clients i proveïdors per minimitzar al màxim la propagació de virus, així mateix la nostra empresa ha establert tots els mitjans de protecció i seguretat al respecte.

Des de la declaració de l’Estat d’Alarma, el passat mes de març, AiconSistemas es va posar a disposició dels moviments d’iniciativa ciutadana, col·laborant en la fabricació de pantalles protectores sota impressió 3D que es van repartir a hospitals, residències de tercera edat, supermercats… També va col·laborar amb el grup de treball des del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona, “Gestió Crisi Conca d’Òdena” en l’acoblament d’equips d’automatització de funcionament de respiradors manuals (AMBU) per a emergències i ús compassiu durant la pandèmia de COVID- 19 dissenyat per l’empresa PROTOFY.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

La finalitat del CLÚSIC és unificar els interessos de diferents empreses que comparteixen objectius, per així donar resposta conjunta al sector contra incendis en un aspecte tan important com és la seguretat de les persones i infraestructures en cas d’incendi.

El CLÚSIC ens ofereix el contacte directe amb l’administració, diferents agents i experts que ens permet debatre directament i personalment, per tal de poder unificar criteris per garantir la seguretat contra incendis.

AiconSistemas participa amb el CLÚSIC, en diferents grups de treball aportant la seva experiència per a la realització de guies tècniques o ponències de sistemes complexos de sectorització.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

El repte més important que abasta el nostre sector és la sensibilització i educació de la societat enfront de la seguretat en cas d’incendi.

D’altra banda, s’ha de potenciar l’enginyeria contra incendis en investigació de solucions, de materials, de productes, de simulació computacional… per a una major professionalització del nostre sector.