Cicle d’entrevistes
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Albert Cano
Albert Cano és el director tècnic de TANDEM HSE, una consultora i enginyeria especialitzada en seguretat industrial, medi ambient i sostenibilitat. Des que es va incorporar a l’empresa fa gairebé catorze anys, la companyia s’ha transformat d’una petita consultoria a una referència dins del sector. TANDEM HSE ofereix una àmplia gamma de serveis, des de l’enginyeria en seguretat industrial fins a la consultoria en eficiència energètica i sostenibilitat. A més, des de 2022 forma part del CLÚSIC, on forma part del grup de treball de BIM.
En aquesta entrevista, Cano ens explica la trajectòria de l’empresa, els objectius de futur i les seves impressions sobre el sector de la seguretat contra incendis.
Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.
Soc enginyer químic de formació, màster en prevenció de riscos laborals, i m’he especialitzat en l’àmbit de la seguretat industrial, en especial dins el sector químic, o per activitats industrials que manipulen o emmagatzemen substàncies perilloses.
Vaig iniciar la meva activitat professional a TANDEM HSE, fa gairebé catorze anys, quan era una petita consultora ubicada en uns baixos del C/República Argentina de Barcelona. Avui en dia soc el director tècnic de l’empresa, havent aconseguit un creixement sostingut que ens ha portat a poder abordar tota mena de projectes en l’àmbit de la seguretat industrial, medi ambient i sostenibilitat, arreu del país.
Les fites professionals que vull destacar són haver col·laborat en el creixement de TANDEM HSE fins a l’empresa que és avui dia, i, en segon lloc, haver fundat l’empresa LCF TECHNOLOGIES, empresa dedicada al disseny, fabricació i instal·lació de sistemes de contenció de líquids contaminants com poden ser les aigües d’extinció d’incendis contaminades.
Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?
TANDEM HSE és una consultora i enginyeria que es dedica a oferir tota mena de serveis per a la indústria, dins de l’àmbit de la seguretat industrial, el medi ambient i la sostenibilitat.
En destaco el ventall de serveis que s’ofereixen, començant per enginyeria en l’àmbit de la seguretat industrial (APQ, PCI), consultoria sobre anàlisis de riscos, assessorament sobre el compliment legal, assessorament en l’àmbit regulador, fins a consultoria sobre eficiència energètica i sostenibilitat.
L’amplitud dels serveis que oferim ajuda als nostres clients a estar cobert dins el camp de l’HSE, amb un únic proveïdor de total confiança.
Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als pròxims anys?
Els objectius marcats per la companyia impliquen consolidar el volum de negoci, apostant per un creixement dins de l’àmbit de l’eficiència energètica i la sostenibilitat, aprofitant les noves tendències i les regulacions futures que es preveuen aprovar dins la Unió Europea.
També es pretén consolidar la internacionalització d’alguns serveis de seguretat industrial a Sud-Amèrica i Europa, seguint el camí que s’ha iniciat fa uns anys.
A més a més, l’empresa fa una clara aposta per la digitalització. Per altra banda, s’estan portant a terme projectes per a la digitalització i millora de les operacions de la companyia. I, d’altre banda, es duen a terme inversions per al desenvolupament de software i aplicatius informàtics, que son complement en serveis de consultoria en àmbits del compliment legal, la seguretat industrial, i la sostenibilitat.
Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?
Estem associats al CLÚSIC des del 2022. Personalment, vaig portar la iniciativa d’associar-nos, ja que dins l’empresa soc qui més s’ha dedicat a l’àmbit de la protecció contra incendis. Ens va motivar a associar-nos el fet de veure que molts col·laboradors, sobretot empreses instal·ladores de sistemes de protecció contra incendis, hi estaven adherits. Ens va interessar molt el fet de formar part d’una associació empresarial catalana de l’àmbit de la seguretat contra incendis.
Estem adherits al grup de treball de BIM, tot i que no hi estem treballant actualment de forma molt activa. L’objectiu de moment és aprendre, i anar veient les opcions d’implementar el BIM en els nostres projectes de protecció contra incendis.
Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
El CLÚSIC ens aporta visibilitat dins el món de la seguretat contra incendis a Catalunya. També ens aporta oportunitats de contactes amb tota mena d’agents dins d’aquest àmbit, com poden ser empreses instal·ladores, enginyeries, i també administracions competents. I finalment es valora molt tot el treball que es fa des dels grups, que acaba amb la publicació de guies, instruccions, i documents tècnics de gran utilitat pel desenvolupament de la nostra activitat professional.
Tenim l’objectiu de què la nostra empresa pugui anar aportant més al CLÚSIC mitjançant la participació activa en els grups de treball.
On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?
Crec que en general encara hi ha molt treball a fer en la conscienciació sobre la importància de la seguretat contra incendis dins de l’àmbit industrial. Encara hi ha molts titulars d’activitats que veuen la protecció contra incendis com una despesa, i no com una inversió. Tots els agents involucrats en el món de la seguretat contra incendis som responsables de predicar sobre la importància de la seguretat contra incendis per a la protecció de les persones i els béns.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Pensant en l’àmbit industrial, un repte molt important és aconseguir en els pròxims anys els establiments tinguin un nivell de protecció contra incendis que vagi en concordança amb el risc a protegir, de manera que s’incrementi la seguretat en general. Considero que des de la publicació del RSCIEI fins fa pocs anys, no s’ha donat prou importància a la seguretat contra incendis a la indústria, en especial per part de les administracions. La manca inspecció i control finalment han provocat que moltes empreses tinguin un nivell de protecció per sota dels requeriments mínims.