Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Clemente Huerta
Caldria disposar de plans formatius a tots els nivells, des de la formació professional a la universitat. És un sector important i necessita una formació pròpia i reglada.
Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?
Sóc director general de l’empresa, però sempre he estat molt lligat a l’àrea d’I+D+i.
Portem en el sector, pràcticament des del començament de l’empresa, l’any 1999, encara que realment, quan ens vam introduir, va ser quan vam aconseguir disposar d’un producte de senyalització propi i d’alta qualitat. Vam presentar aquest producte en el nostre primer SICUR l’any 2002. A partir d’aquell moment hem treballat fortament per aconseguir que la senyalització fos un producte important dins de la protecció contra incendis. Vam ser la primera empresa que es va certificar amb la marca N d’AENOR i vam participar activament dins dels comitès de normalització i certificació. Juan Pardo, el president de l’empresa, ostenta el càrrec de president de l’associació LUMAES (associació de fabricants de productes luminescents) des de la seva creació.
Quina és la vostra activitat principal?
La principal activitat d’IMPLASER és la fabricació de senyalització de seguretat i productes luminescents. Tenim certificada la màxima luminescència a Espanya i a través del nostre departament d’I+D+i anem creant nous productes i millorant contínuament els ja existents.
En quines zones esteu treballant?
El nostre major mercat és el nacional, però estem presents en més de 20 països. Les principals zones d’exportació són: Europa, on estem molt estesos, Amèrica del Sud, EAU, nord d’Àfrica i algun país del
sud-est asiàtic, concretament Tailàndia i Malàisia. Actualment estem obrint mercat al Canadà (tenim certificació UL i això és un requisit bàsic) i Sud-àfrica.
Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?
La qualitat i el servei. Som una empresa que des de la seva fundació ha tingut com a pilars aquests dos conceptes. A aquests caldria sumar el compromís, ja que ens fem responsables dels productes que fabriquem i la innovació, perquè sense innovació no hi ha futur.
Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?
Sí, és un dels nostres grans pilars. Vam ser la primera PIME certificada en I+D+i el 2005 i des de llavors no hem parat d’investigar. En aquests moments estem treballant en 4 projectes d’investigació finançats i en alguns interns. Podem destacar alguns: “Senyalització dinàmica intel·ligent”, que, més que un projecte, és una realitat. Estem donant els últims retocs a un projecte pel qual fem que el senyal ens indiqui el recorregut més segur (que no sempre és el més proper) depenent d’on es generi l’incendi. Aquests senyals es comuniquen entre ells sense cables i ens permeten, a més, obtenir dades de l’entorn a través de sensors que ens permetran prendre decisions.
Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?
El repte més difícil és tornar a la normalitat. Amb la situació actual la incertesa ens fa que prendre decisions sigui un acte de fe. Estem veient que molts sectors són castigats d’una forma extremadament dura i això a la llarga afecta la resta de les empreses. Preparar estratègies a mig termini és complicadíssim i s’ha d’optar per anar millorant dia a dia i observant bé tot allò que afecta la teva empresa, tan interna com externament i anar adaptant l’estratègia de la mateixa a les situacions que vagin arribant. Nosaltres hem decidit seguir apostant per la innovació i els productes tecnològics per a donar suport a les línies de treball que ja teníem i poder oferir major gamma de productes i serveis als nostres clients.
Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
Crec que CLÚSIC és un punt de trobada entre empreses del sector, que ens permeten veure, a través de les vivències de tots, quina és la situació real d’aquest. Nosaltres hem aportat el nostre gra de sorra amb formació i amb participació en els grups de treball. La sensació és molt bona en aquest ambient de treball col·laboratiu.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Segons la meva opinió, els reptes més importants del sector parteixen d’una major professionalització, amb treballadors formats de forma específica per a escometre els reptes que suposa la protecció contra incendis. Crec que es podrien crear plans formatius a tots els nivells, des de la formació professional a la universitat. Considero que és un sector molt important com per no tenir una formació pròpia i reglada. Un altre dels grans reptes és la digitalització. Les noves tecnologies ens ofereixen eines per poder optimitzar recursos, millorar la seguretat i obtenir informació a temps real de treballadors i equips. És important incloure aquestes tecnologies en el dia a dia de les empreses de PCI.