Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Mariano de Leonardo

Hem d’aconseguir la professionalització del sector, els usuaris han de tenir clar que el PCI salva vides i béns, i que els euros aplicats a les instal·lacions de PCI són una inversió i no una despesa.

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Sóc el CEO i soci fundador de Kosmos Group, porto la gestió del grup i participo activament en el seu desenvolupament tècnic.

Ja fa 20 anys que vaig arribar a aquest món apassionant de la protecció contra incendis, amb molta il·lusió i ganes d’aportar el meu granet de sorra al sector. Des d’aleshores no he deixat de formar-me, col·laborar i compartir coneixements amb altres professionals i contribuir a difondre la importància que la protecció contra incendis té en el nostre dia a dia.

Actualment sóc vocal de la Junta del CLÚSIC i participo en diferents grups de treball del CLÚSIC i de Tecnifuego.

Quina és la vostra activitat principal?

Donem un servei integral en sistemes de seguretat i equipaments de protecció contra incendis: consultoria, projectes, instal·lacions i manteniment. A més, des de fa un parell d’anys, tenim una participació en una Central Receptora d’Alarmes.

Oferim als nostres clients un servei en seguretat, complet i de qualitat. Els acompanyem en tot el procés: des de la presa de decisions, amb l’assessorament; seguint amb el disseny del projecte, la instal·lació, i el manteniment (preventiu i correctiu); fins al servei postvenda i d’actualització de nous productes i/o serveis.

En quines zones esteu treballant? 

La nostra activitat principal la realitzem a Catalunya. Tanmateix, donem cobertura a tot el territori estatal, on ho fem amb personal propi per als nostres clients de consultoria i projectes i, a través de partners qualificats i homologats, pel que fa als serveis d’instal·lació i manteniment.

A Esplugues de Llobregat tenim la nostra seu central, i a les Illes Balears comptem amb una filial.

A escala internacional, hem endegat alguns projectes. Treballem habitualment a Andorra, i estem començant a oferir els nostres serveis a països del nostre entorn, com són Portugal, Itàlia i França.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

La nostra fortalesa és la transparència, el servei personalitzat i comptar amb un equip humà molt professional, format, qualificat i motivat.

Ens agrada escoltar els nostres clients i conèixer les seves necessitats per tal d’ajudar-los en tots el àmbits relacionats amb la PCI i la seguretat. Estem al dia de totes les novetats, tant normatives com de producte/servei, i això ens permet oferir solucions personalitzades. Cada client i cada edifici són diferents i, per tant, la solució ha de ser única.

A Kosmos Group ens enfoquem en el client. Ens posicionem com un partner estratègic i ens agrada ser considerats com un departament més, en el qual pot confiar i treballar colze a colze.

 Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

Avui dia en un entorn complex i flexible com el que vivim, pensem que més que mai la innovació és una obligació i, evidentment, una aposta de futur. Cal dir que és molt important fer una important inversió en formació dels nostres professionals i, per descomptat, estar al dia de totes les novetats del sector.

Actualment ens trobem en ple camí de digitalització i canvi informàtic de l’empresa, tant pel que fa al hardware com al software. Amb l’objectiu de ser més eficients i millorar la nostra comunicació, és fonamental una gestió documental ràpida, àgil i acurada. En aquest sentit, destacar que des de fa dos anys tota la gestió documental dels nostres tècnics es gestiona amb smartphones.

Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i quines línies de treball esteu començant?

El primer repte de tots ha estat i és salvaguardar la salut de tots els professionals que treballem a Kosmos Group i de tots els nostres clients i proveïdors. És fonamental complir amb totes les mesures de protecció i distància social.

La Covid ens ha fet posar les piles per ser encara més flexibles i previsors. Hem començat a treballar de forma diferent amb el nostre departament de logística i a buscar proveïdors amb els quals hi ha més comunicació i col·laboració (a ser més previsors entre altres). Hem après a fer servir tecnologies com les videoconferències per fer entrevistes, donar ponències, impartir i rebre formacions online.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Des del moment que vam tenir coneixement del CLÚSIC vam tenir clar que volíem pertànyer, col·laborar i formar part d’aquesta gran família transversal en torn a la seguretat contra incendis que és el CLÚSIC.

Com a empresa, ens ha aportat conèixer a un ampli ventall de professionals dels sectors especialitzats en moltes àrees diferents. Treballar i col·laborar en els grups de treball és l’equivalent a participar en primera persona en una mastermind. Aquest important flux d’informació ens ha permès poder col·laborar amb moltes de les empreses i companys del CLÚSIC en diferents projectes professionals.

Estem molt implicats amb el CLÚSIC. Jo mateix, en primera persona, com a vocal del CLÚSIC, però també des de l’empresa amb els grups de treball i com a centre de formació. A les nostres instal·lacions d’Esplugues de Llobregat s’imparteixen els cursos del RIPCI: mòdul general, detecció i alarma d’incendis i senyalètica.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

És feina de tots fer difusió de tots els aspectes relacionats amb la protecció contra incendis. És necessari informar i posar en coneixement de tothom la importància de tenir professionals i empreses ben formats i habilitats. Cal complir en tot moment amb les normatives: presentar projectes dissenyats i implementats de forma correcta; i que les instal·lacions i el manteniment el facin empreses habilitades amb els professionals formats, que segueixin els procediments normatius i les especificacions dels fabricants.

Hem d’aconseguir la professionalització del sector, els usuaris han de tenir clar que el PCI salva vides i béns, i que els euros aplicats a les instal·lacions de PCI són una inversió i no una despesa.