Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Miguel del Moral

El CLUSIC és un fòrum de professionals amb gran experiència en el sector de la seguretat contra incendis. És, a més, un altaveu que, entre d’altres coses, ens permet assenyalar mancances normatives, i disposar d’un marc per intentar solucionar-les en els diferents grups de treball.

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Sóc el responsable del Departament CFD de S&P Sistemes de Ventilació. Tenim com a objectiu donar suport als nostres clients amb l’ús d’eines de simulació CFD (Computational Fluid Dynamics), tant com a mitjà d’assistència durant el disseny, com per garantir l’adequat funcionament del sistema de ventilació del projecte en qüestió.
Durant la meva trajectòria com a enginyer aeronàutic em vaig especialitzar en l’ús d’aquesta mena d’eines i d’aquí vaig fer el salt al sector de la ventilació, on es requereixen, cada vegada més aquestes simulacions.

Quina és la vostra activitat principal?

Soler&Palau és un referent internacional en el disseny i fabricació d’equips de ventilació. Portem des de 1951 en el sector, i durant tots aquests anys s’han desenvolupat productes per poder oferir solucions de ventilació de pràcticament qualsevol tipus. Fabriquem des d’equips industrials (evacuació de fums, pressurització d’escales, aparcaments, naus industrials, túnels, etc.) a domèstics (ventilació mecànica controlada, extractors de bany, campanes de cuina, etc.).

En quines zones esteu treballant?  

Comptem amb un equip de més de 4.000 professionals i 24 fàbriques, la qual cosa ens permet tenir presència pràcticament a tot el món.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

Una empresa pot disposar dels millors mitjans de producció, el coneixement per dissenyar productes amb la tecnologia més capdavantera, o la solidesa d’una gran trajectòria en el sector, però al final, tot això s’aguanta sobre un únic pilar, que són les persones que fan dia a dia que tot això sigui possible. Així que, encara que soni a clixé, la major fortalesa de S&P és sens dubte tot l’equip de professionals que hi ha darrere.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

Soler&Palau compta amb 5 centres de recerca, desenvolupament i innovació, distribuïts per tot el món, i que s’encarreguen que els nous productes comptin amb l’última tecnologia disponible.
Però al marge dels nostres centres d’I+D+i, m’agradaria destacar la tasca del seu Departament CFD. L’ús de simulacions de dinàmica de fluids en projectes de ventilació és, en si mateix, un procés d’innovació, que permet als nostres clients fugir de dissenys convencionals i incorporar en els seus projectes una tecnologia nova, que contribueixi a garantir l’eficàcia i la seguretat del sistema de ventilació. No podem deixar de posar en valor aquest esforç conjunt, que neix d’un desig per fer cada dia les coses millor.

Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i quines línies de treball esteu començant?

Alguna cosa que sens dubte està deixant patent aquesta crisi és la importància de la ventilació i d’una adequada qualitat de l’aire interior (IAQ).
Soler&Palau compta amb una gamma de productes per a purificació d’aire que permet als usuaris reduir la concentració d’aerosols en ambients tancats. A més, estem treballant per a entendre millor els mitjans de propagació d’agents patògens en l’aire i millorar encara més la qualitat de l’aire en recintes tancats.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El CLUSIC és un fòrum en el que els interlocutors són professionals amb una gran experiència en el sector de la seguretat contra incendis. És a més un altaveu que, entre altres coses, ens permet assenyalar manques normatives, i que a més estableix un marc per a intentar solucionar-les amb els diferents grups de treball, amb els quals col·laborem.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis te al davant.

En destacaria dos. D’una banda, la conscienciació de la importància de la seguretat contra incendis, a la qual sovint no se li dona la importància que li correspon.
I d’altra banda, l’adequació de les normes a l’estat de l’art, per tal de garantir que els nivells de seguretat proporcionats siguin equivalents en tots els projectes, independentment dels agents que intervinguin en cada cas.