Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Xavier Grabuleda

La seguretat contra incendis ha de ser tractada pel sector com una disciplina holística real i no com a compartiments estancs que no es relacionen entre ells. Cal que les universitats fomentin el desenvolupament de les capacitats tècniques associades a la seguretat contra incendis tal com passa en altres països europeus.

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Des del dia 1 d’abril de 2020 ocupo la direcció general de Kingspan Insulation SAU. La meva trajectòria en el sector de l’aïllament tèrmic comença el 2002, dins del departament tècnic de Poliuretanos SA, on vaig desenvolupar la funció de director tècnic fins a finals de 2016. A partir del 2017 vaig passar a responsabilitzar-me de la funció de director comercial, i posteriorment després de la compra de Poliuretanos SA per part de la multinacional irlandesa Kingspan l’any 2018, he acabat assumint les funcions de director general.

Quina és la vostra activitat principal?

Des de l’any 1968 quan es va crear Poliuretanos SA a Cassà de la Selva (Girona), la nostra activitat s’ha centrat en la fabricació d’escumes rígides de poliuretà (PUR) i de poliisocianurat (PIR) destinades a l’aïllament tèrmic, tant en aplicacions industrials (aïllament de canonades, plantes LNG – gas natural liquat-, camions frigorífics) com en aplicacions per l’edificació (aïllament de cobertes, parets, terres, conductes d’aire condicionat…)

En quines zones esteu treballant? 

L’àmbit d’actuació de la nostra empresa es va centrar en els seus inicis en l’àmbit nacional. Gràcies a la creació d’un centre de producció a Galícia es va poder,  des de l’oest, abastir tota la geografia de la Península Ibèrica. Amb l’entrada del marcatge CE dels productes de la construcció el 2003 la nostra activitat va orientar-se cap al mercat francès, on amb els anys ens hem anat consolidant. L’activitat d’exportació s’ha anat fent també progressivament amb alguns productes específics cap als mercats d’Amèrica Central i Amèrica del Sud, però també cap als mercats del Sud-est d’Àsia. Actualment dins del grup Kingspan, hem passat a gestionar i desenvolupar el territori del sud d’Europa que inclou: Espanya, Portugal, França, Itàlia, Grècia i també tenim la responsabilitat sobre el mercat de Centre i Sud Amèrica.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

La fortalesa de la nostra empresa és la gent que la forma. Tenim un equip de persones compromeses amb el projecte i amb el repte que com a Kingspan Insulation tenim al davant; un equip motivat, que combina experiència amb joventut i amb moltes ganes de poder aportar als nostres clients el millor servei i els millors productes d’aïllament tèrmic.  La nostra especialitat és doncs, oferir al mercat productes de qualitat, d’altes prestacions i amb tot el servei i flexibilitat que els nostres clients ens demanen.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

Des dels inicis de Poliuretanos SA, la innovació, la recerca i el desenvolupament han estat eixos sobre els quals l’empresa ha avançat. Totes les formulacions dels nostres aïllaments tèrmics s’han originat, desenvolupat i millorat a l’empresa. Amb l’entrada dins del grup Kingspan aquesta activitat ha pres una nova dimensió. Kingspan va crear l’any 2019 l’IKON Innovation Center, el nostre nou centre d’innovació global situat a Irlanda. Aquest centre ha estat construït amb els més alts estàndards de disseny sostenible i és un aparador dels productes i sistemes Kingspan. Amb diferents laboratoris i instal·lacions d’investigació d’última generació, en aquest centre de referència es posen tots els mitjans per resoldre les grans preguntes que ens portaran a un futur més sostenible i saludable, alhora que aportarà valor i millores als nostres clients. Si hagués de destacar algun projecte, destacaria especialment la innovació que continuem realitzant en materials d’altes prestacions, com els panells de buit amb valors de conductivitat tèrmica de 0,007W/m·K.

Amb la crisi de la COVID-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?

El repte més immediat que tenim al davant és tornar al nivell d’activitat previ a la pandèmia, sent coneixedors que alguns dels canvis que la COVID-19 ha comportat, han arribat per quedar-se. La digitalització, entesa com a transformació digital i l’automatització dels nostres processos han passat a ser punts claus del desenvolupament de l’empresa. També és important assenyalar que la pandèmia ha accelerat línies de negoci en les que estàvem treballant, com per exemple el sector del transport isotèrmic, que utilitza els nostres aïllants tèrmics pel transport de les vacunes de la COVID-19 on els requeriments de baixes temperatures recomana l’ús d’aïllaments d’escumes PUR/PIR per garantir la cadena de fred.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Participar en el CLÚSIC ens permet treballar amb empreses del sector per unir esforços i coneixement en tots aquells aspectes que, al nostre entendre, necessiten ser millorats en els diferents àmbits d’actuació. En aquest sentit, creiem fermament en la formació i el coneixement en matèria de seguretat contra incendis: divulgant el coneixement, amb rigor tècnic, es prendran les decisions correctes. Ens complau molt que el CLÚSIC estigui molt compromès en aquesta direcció.

La nostra empresa ha anat conformant un coneixement important en protecció passiva adquirida per la realització d’un elevat nombre d’assajos de reacció i resistència al foc, tant a petita com a gran escala. Tot aquest coneixement basat en experiències empíriques l’oferim al CLÚSIC per seguir contribuint a l’excel·lent tasca que realitza a Catalunya.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Són molts els reptes que tenim al davant, especialment la millora de les formes d’avaluació de les prestacions de foc adaptant-les a les noves realitats constructives. Això s’aconsegueix apostant per la promoció del coneixement tècnic. Nosaltres entenem que la seguretat contra incendis ha de ser tractada pel sector com una disciplina holística real i no com a compartiments estancs que no es relacionen entre ells. Cal que les universitats fomentin el desenvolupament de les capacitats tècniques associades a la seguretat contra incendis tal com passa en altres països europeus. Fruit d’aquesta idea contribuïm en l’àmbit empresarial amb diferents programes internacionals universitaris perquè el coneixement tècnic floreixi i la nostra societat se’n pugui beneficiar.