Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Xavier Ruiz

El repte més important del sector és l’educació i sensibilització de la importància del risc d’incendis que trobem a tot arreu

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria en el sector?

Format com a Enginyer Industrial amb diversos màsters relacionats amb el Management i la Direcció General, des de 2002 soc director de la Unitat de Negoci de Conformitat de Productes d’Applus+, on sóc el màxim responsable en temes de certificació de productes, laboratoris d’assaig de l’àmbit industrial i la construcció, i també de l’àrea de metrologia legal i industrial.

També sóc president de l’Associació Espanyola de Certificació ACERTES, vicepresident de l’Associació de Laboratoris AELI, i membre del Comitè de Certificació de l’associació TIC COUNCIL que agrupa als principals operadors del sector TIC mundial i del Consell de UILI (Unió de Laboratoris Independents Mundial). Al Clúster participo a la junta directiva com a membre fundador i a diversos grups de treball.

Quina és la vostra activitat principal?

Applus+ desenvolupa nombrosos serveis emmarcats en el sector TIC (assajos, certificacions i inspeccions) a tot tipus de productes i instal·lacions, en particular som capdavanters en l’avaluació de productes contra incendis.

L’abast de serveis que proposem és molt divers ja que cerquem solucions a les demandes dels nostres clients, però com a entitat reconeguda per moltes administracions d’arreu destacaria els assajos i les certificacions per donar accés a mercats.

En quines zones esteu treballant?

El grup Applus+ està present a 70 països desenvolupant serveis del sector TIC, assajos, certificacions i inspeccions. A l’àmbit del sector contra incendis destacaria les regions d’Europa i Orient Mitjà, tot i que també hi som a la resta.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

La innovació és un pilar de la nostra companyia, ja que acostumem a treballar amb els principals industrials de molts països i per tal de proporcionar solucions tècniques hem d’invertir contínuament en nous mètodes d’avaluació i en nous equipaments. El nostre personal està en continu aprenentatge i formació per estar preparat i dur a terme els nous projectes.

Per posar un exemple de projectes innovadors, actualment estem treballant en projectes relatius als efectes del foc als túnels amb vehicles elèctrics autònoms.

Amb la crisi del covid-19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?

El virus de la COVID-19 ens ha generat en primer terme una crisis sanitària terrible amb milers de morts, que encara no està resolta. Haurem d’aprendre a conviure amb aquest nou risc en les nostres relacions interpersonals. A més, ve una duríssima crisis econòmica que posarà a prova la solvència econòmica de moltes empreses i malauradament generarà un alt nivell d’atur. Caldrà veure com podem afrontar aquesta situació de gran dificultat de la millor manera possible per garantir al màxim la continuïtat de les empreses i els treballadors que en formem part.

Com a societat s’engega en els propers anys un procés de retrocés de la globalització excessiva, caldrà augmentar l’autonomia als diversos territoris i fer més sostenible tots els processos, per això crec que tots viatjarem menys i el volum de mercaderies importació/exportació tendirà a baixar.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa?

El CLÚSIC s’ha constituït en un grup molt dinàmic d’empreses que compartim interessos del sector de la seguretat contra incendis, on les trobades continuen sent molt útils per a tractar problemes i difondre solucions possibles als actors que hi participem: Administració, industrials, usuaris, promotors, universitats, etc.

I la vostra empresa al CLÚSIC?

La nostra empresa està aportant tècnics experts en diferents tecnologies i en certificacions de productes per liderar en alguns casos grups de treballs i col·laborar amb els socis per analitzar els problemes de la seguretat en diferents àmbits.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

El repte més important del sector és l’educació i sensibilització de la importància del risc d’incendis que trobem a tot arreu. Hi ha solucions molt diverses, algunes noves que apareixen al mercat, però ens cal una posició molt més activa per part de les administracions nacionals i europees per assegurar que es duen a terme. Cal controlar més i millor els productes que es posen al mercat i la qualitat d’execució d’aquests quan s’instal·len.