Cicle d’entrevistes
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Ahmed Ahsen El Bekkay
El CLÚSIC aporta transversalitat, amplitud de coneixement del sector, possibilitat de poder millorar les necessitats de la protecció contra incendis i, alhora, networking.
Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.
Em dic Ahmed Ahsen El Bekkay, tinc trenta-dos anys i estic titulat en Arquitectura Tècnica i Edificació per la Universitat de Girona. Durant la meva formació acadèmica he tingut l’oportunitat de rebre coneixement tècnic de grans professionals del sector, i nodrir-me dels petits detalls que conformen un projecte.
En la meva trajectòria professional he dirigit projectes a Catalunya i França, amb uns timings molt continguts, i això m’ha ensenyat la importància de dirigir qualsevol obra amb optimització en temps, qualitat i cost.
Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?
La principal activitat d’Ignifugacions Generals és la protecció passiva contra incendis, que inclou tota la protecció d’estructures metàl·liques i de formigó, sectorització, etc. A nivell personal, m’encarrego de l’organització i la gestió dels recursos de l’empresa a nivell tècnic, i intervinc en determinats projectes.
Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?
Tenim l’objectiu d’assolir l’excel·lència en tots els departaments que conformen el nostre grup, així com una optimització dels nostres recursos, tot reduint el nostre impacte ambiental. Treballem proactivament en descobrir materials verds. També dediquem un esforç important en utilitzar menys paper a l’oficina, ja que som una empresa que treballa pràcticament al 100% en digital.
Recentment, hem adoptat un programa intern de gestió i planificació, que ens permet seguir amb el nostre compromís de digitalització, i reaccionar molt més ràpid davant de qualsevol situació durant el transcurs de qualsevol obra dels nostres clients, garantint la resolució d’aquesta en temps i qualitat.
Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?
Com a empresa portem anys associats, però personalment fa pocs mesos que participo activament, per manca de temps. Actualment estic inscrit en dos grups de treball: BIM i Disseny prestacional.
La principal motivació és intercanviar informació tècnica i experiències amb la resta d’empreses associades al CLÚSIC, ja que és l’única manera que tenim d’avançar com a societat professional per poder oferir, cada vegada més, millor perspectiva en el tractament de projectes singulars.
Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
Ens aporta transversalitat, amplitud de coneixement del sector, possibilitat de poder millorar les necessitats de la protecció contra incendis i, alhora, networking.
On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?
Hi ha diversos punts a tractar, però anomenaré els dos que em venen a la ment i que considero més rellevants: principalment necessitem productes ignífugs de producció sostenible i respectuosa amb el medi ambient, permetent un percentatge de reciclatge cada vegada més elevat.
L’altre punt és la incorporació d’un coeficient correctiu en el càlcul de la resistència al foc, ja que som el país d’Europa amb l’exigència més elevada en aquest aspecte. Aquest índex podria ser un valor que representi el factor de distància entre el parc de bombers més proper i l’edificació objecte d’estudi, ja que això permetria una equitat justa optimitzant l’aplicació de productes en aquells recintes sobredimensionats, i salvar aquells més desfavorables. Bàsicament, és afegir una característica que doni la possibilitat de personalitzar més cada projecte.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Vull basar la meva resposta en la següent gran frase:
Per a qualsevol problema humà sempre hi ha una solució fàcil, clara, plausible i equivocada.
Henry-Louis Mencken (1880-1956) Periodista i escriptor nord-americà
És evident que la millor solució a qualsevol problema és no tenir el problema, en aquest cas és l’absència d’un incendi. Tècnicament, hem fet molts esforços en protegir les estructures contra els incendis, adoptar instruments per ajudar a extingir-los, i evitar la propagació d’aquest, però gran part dels incendis es produeixen per raons que després ens sorprenen.
Concloc que el repte més gran que té el sector de la seguretat contra incendis és la conscienciació dels usuaris.