Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

José Pajares

 

Hem de tenir sempre en compte que les nostres instal·lacions poden salvar vides i és per aquest motiu que hem de ser molt curosos.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em considero una persona emprenedora i amb moltes ganes de millorar dia a dia. Fa molts anys, la meva professió no tenia res a veure amb aquest sector i, tot i que era una professió bastant avinguda, no em feia feliç; així que un dia vaig decidir canviar-la i crear Mecosa. Avui dia ja fa més de 30 anys que soc gerent a Mecosa.

Fa, aproximadament, 15 anys vaig començar a detectar la necessitat de la protecció passiva contra incendis a les instal·lacions i vaig decidir fer un gir a Mecosa, començant a treballar portes tallafocs. Va ser a llavors quan vaig començar a formar-me en normatives, productes i sistemes per poder començar a treballar els productes tallafocs.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

L’activitat principal de Metaloconstrucciones Mecosa, S.L. és la fabricació de sistemes especials per a la sectorització d’espais; fabriquem diferents productes tallafocs com portes metàl·liques, cortines irrigades i sense irrigació o sistemes especials per a la sectorització de sistemes transportadors. Tots els nostres productes són especials, fets totalment a mida de les necessitats del client i l’obra. Tenim una clara visió de cara al client que es resumeix en oferir la màxima facilitat durant tot el procés; posem a disposició del client als nostres tècnics per executar els projectes més especials, tenim un software de pressupostos on els clients poden calcular ells mateixos els preus, posem a l’abast dels clients el software de croquis on poden fer plànols dels productes que necessiten introduint només les dades més bàsiques. Això és només una pinzellada dels serveis que oferim als nostres clients.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

La nostra intenció és créixer. Tot i les contrarietats socioeconòmiques que estem vivim en l’actualitat, hem considerat una bona oportunitat traslladar la nostra producció de Barcelona a Toledo, el que ens ha permès augmentant considerablement l’espai per produir. A més, hem fet diferents inversions per començar a fabricar productes que fins ara no havíem tingut oportunitat de fabricar a les nostres instal·lacions.

El canvi està sent prou dur, parlem de nou personal que no coneix el producte i d’altres inconvenients que van sortint durant el procés, però ens n’estem sortint prou bé i estem segurs que no trigarem a agafar el ritme i començar a créixer.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Mecosa porta associada al CLÚSIC des del 2018, quan vam començar a participar en el Grup de Treball de protecció passiva. Actualment, també participem en el Grup de Treball de certificació i assajos i al Grup de Treball de BIM. Malauradament, jo no tinc temps de participar en els grups de treball; i és la nostra persona encarregada del Departament de Qualitat i el Departament de Marketing qui hi participa.

El motiu pel qual vaig decidir que Mecosa s’associés al CLÚSIC va ser perquè vaig veure la possibilitat de poder interaccionar amb altres empreses del sector, compartir el coneixement que tots tenim del mateix i treballar tots junts per professionalitzar aspectes que encara avui fa falta revisar dintre del sector.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El CLÚSIC ens aporta la possibilitat de compartir coneixement amb altres persones treballadores del sector. A més, ens facilita les col·laboracions amb empreses que no s’haguessin donat, si no fos pel CLÚSIC.

En definitiva, podríem dir que el CLÚSIC ens aporta la possibilitat de tenir un punt de trobada on totes les empreses del sector ens apropem i ens esforcem per millorar.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

En la meva opinió, un dels aspectes que hem de millorar dintre del sector és la professionalització d’alguns aspectes; com per exemple les instal·lacions i els manteniments que es realitzen als productes tallafocs.

Com a fabricant i empresa instal·ladora, des de Mecosa ens adonem que moltes vegades les instal·lacions no es fan com caldria i la gent no és conscient de la problemàtica que això pot causar en l’àmbit de seguretat. Hem de tenir sempre en compte que les nostres instal·lacions poden salvar vides i és per aquest motiu que hem de ser molt curosos.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Crec que uns dels majors reptes que té actualment aquest sector, i molts altres, és la digitalització. És per aquest motiu que nosaltres ens esforcem tant a millorar en aquest aspecte. Mecosa té un departament intern format per dues persones encarregades del desenvolupament de diferents aplicacions web amb l’objectiu de facilitar i millorar els nostres processos de treball tant en oficina com en fàbrica. El nostre objectiu és tenir digitalitzats els nostres processos de treball en un 70% en 2 anys.