Cicle d’entrevistes
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Montse Castro
El Clúsic ens ha obert els ulls a l’existència de molts més professionals que treballen per millorar la professionalització del sector. Ens ha donat l’oportunitat d’establir contactes, accés a recursos específics del sector i defensa dels nostres interessos.
Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.
Soc la CEO de Casmar des de l’any 2020, quan la segona generació va haver de fer-se responsable de l’empresa familiar. A partir de l’any 1978 quan el meu pare va fundar Casmar, tant el sector de la seguretat com, òbviament, el món de l’empresa, sempre ha estat molt present en el meu desenvolupament professional i, també, personal.
Després de formar-me en Comerç Internacional, i de treballar durant set anys a la Cambra de Comerç i PIMEC ajudant a altres empreses en el procés d’internacionalització, el meu primer projecte a Casmar va estar el d’obrir les nostres sucursals a Xile i a Colòmbia. Aquestes experiències em van ajudar a formar-me com a professional i a preparar-me per assumir la responsabilitat que tinc avui dia, de liderar una empresa amb projectes a més de 4 països, amb més de 100 treballadors i amb voluntat de continuar sent un referent en el sector de la seguretat.
Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?
Casmar ha mantingut un objectiu constant al llarg dels més de quaranta anys d’experiència, que és proporcionar solucions valuoses al sector de la seguretat. Tot i que el significat de valor ha evolucionat amb el temps, el nostre objectiu continua sent el mateix. L’empresa opera sobre la base dels seus valors, que inclouen la innovació, les solucions d’alta qualitat, la identificació de les tendències del mercat i un excel·lent servei als clients.
Més enllà de les divisions que fa anys que treballem, com vídeo, intrusió, accessos i incendi, recentment hem fet el llançament de la divisió de Ciberseguretat. Hem estat fent un treball en equip durant dos anys, per identificar les necessitats del sector de la seguretat, analitzar com integrar una cosa amb l’altra i fer propostes de formació, serveis i productes que aportin valor als nostres clients.
Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
Un dels motius principals per a Casmar a l’hora de valorar la participació en certes associacions reconegudes del sector, com el Clúsic, és demostrar el nostre compromís amb la professionalitat, la qualitat i les pràctiques empresarials ètiques. És una manera d’ajudar a fer que el sector evolucioni constantment d’acord amb uns valors amb els quals ens identifiquem com a empresa.
Concretament, el Clúsic ens ha demostrat ser una associació dinàmica d’empreses proactiva. Ens ha obert els ulls a l’existència de molts més professionals que treballen per millorar la professionalització del sector. A més, ens ha donat l’oportunitat d’establir contactes, accés a recursos específics del sector i defensa dels nostres interessos.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant?
En l’àmbit normatiu es tracta d’una àrea de la seguretat molt regulada degut al risc que suposa el no funcionament d’un sistema de PCI. Per tant, cal que això segueixi en aquesta línia. No obstant això, hi ha millores que caldria que s’anessin agafant força i implementant-se. Per tant, ara mateix, el repte més important de la PCI és fer un salt tecnològic envers les comunicacions de les instal·lacions.
D’acord amb aquest repte, existeixen diverses aplicacions concretes a millorar, però considero que el més prioritari és el relatiu a la transmissió d’alarmes, les comunicacions i les integracions amb altres sistemes. En general, es tracta d’introduir totes aquelles eines de comunicació que ja estan disponibles, i molt més esteses, en altres sectors, però que actualment encara són difícils de trobar a les instal·lacions de PCI. Aquestes mateixes eines de comunicació, no només serveixen per traslladar la informació de manera més ràpida a l’usuari o mantenidor, sinó que poden arribar a donar una resposta més ràpida als serveis d’emergència.
En tot cas, el sector cada cop és més professional i cada cop va més en aquesta direcció. És imprescindible que tots fem força en aquest sentit per tal de convertir aquesta inèrcia en una realitat estandarditzada dintre de les nostres instal·lacions de PCI.