Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Antonio Galán

 

És important fer arribar el missatge que la seguretat contra incendis no solament és una cosa que cal complir, la seguretat contra incendis no s’ha de veure com una despesa, sinó com una inversió.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em dic Antonio Galán i la meva posició actual és la de Head of  regulatory  and  public  affairs Iberia. Des del 2019 pertanyo a la multinacional irlandesa Kingspan, empresa especialitzada en la fabricació d’una gamma molt àmplia d’aïllaments d’altes prestacions. Soc Llicenciat en Química i després d’acabar la carrera vaig començar a treballar en un laboratori d’assajos de foc. A més disposo d’un Màster d’Enginyeria de Seguretat contra incendis, diversos cursos de NFPA i un màster de la indústria asseguradora. El fet d’haver tingut la sort de treballar deu anys en un laboratori d’assajos de foc et proporciona una experiència i coneixements difícilment assolible a través d’un curs o màster. Aquests anys sens dubte han estat la base perfecta en el meu posterior desenvolupament professional.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

En Kingspan Insulation fabriquem una gamma molt àmplia de productes d’aïllament, però m’agradaria destacar que disposem d’una part molt important en l’empresa que és el departament de recerca i desenvolupament el qual treballa de manera incansable per millorar no només les prestacions dels productes si no per llançar nous productes al mercat la fi dels quals és ajudar a donar resposta a les necessitats dels nostres clients. En aquest sentit, Kingspan disposa d’un centre d’innovació i desenvolupament, IKON, a Irlanda el qual està dotat de la tecnologia més actual i on es treballa per donar resposta als reptes del futur.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Continuar contribuint a generar un futur en un entorn de la construcció amb emissions netes de carboni zero, amb el benestar de les persones i el planeta en el centre de la nostra activitat.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos-hi?

Kingspan Insulation és membre del Clúsic des de l’any 2019 i el nostre compromís es veu reflectit en la participació activa en els grups de treball als quals pertanyem com per exemple el de protecció passiva, certificació i assajos, gestió del coneixement, etc.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Un ambient altament especialitzat en el qual és possible traslladar a la societat el nostre coneixement com a sector per millorar el coneixement de la seguretat contra incendis. Des de Kingspan Insulation tractem d’aportar la nostra experiència en matèria del comportament al foc dels nostres productes sustentats en molts anys d’assajos de tota mena, tant a petita com a gran escala.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

És necessari continuar traslladant a la societat tot el coneixement que tenen els membres del Clúsic. Però una part important és fer que el nostre missatge sigui entès correctament atès que amb molta freqüència es percep la seguretat contra incendis com alguna cosa que cal complir però sense entendre-ho molt bé. És a dir, la seguretat contra incendis no s’ha de veure com una despesa sinó com una inversió. I qualsevol persona a qui se li expliqui correctament, ho entendrà.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant?

Des de la part en la qual nosaltres treballem més de prop, tenim dos temes molt rellevants no només en l’àmbit nacional, sinó en l’àmbit europeu. El primer d’ells seria l’avaluació de la propagació d’incendis en façanes i la segona seria la propagació d’incendis en cobertes amb instal·lacions fotovoltaiques. En tots dos casos, les idees preconcebudes i basades en intuïcions han estat errònies atès que els assajos a gran escala i l’anàlisi d’incendis, ens han aportat una informació essencial per al desenvolupament del coneixement i disseny de nous esquemes per a l’avaluació de totes dues tipologies constructives, les quals són molt més efectives que les emprades en l’actualitat. Esperem que aviat s’actualitzin els esquemes d’avaluació i puguem minimitzar les conseqüències d’aquesta mena d’incendis.