Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Marc Martínez

 

El CLÚSIC ens ha permès envoltar-nos d’un grup d’empreses i persones compromeses amb la seguretat dels nostres edificis, compartint coneixements i experiència per millorar les instal·lacions de protecció contra incendis.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em dic Marc Martínez i soc soci de l’empresa Cottés. La meva trajectòria professional dins de les instal·lacions de control i evacuació de fums va començar l’any 2000, quan només existien quatre empreses al sector i no hi havia cap mena de reglamentació especifica en relació amb els sistemes de control de fums. En aquell moment, l’única reglamentació que parlava una mica del control de fums era la CPI 96, posteriorment es va començar a treballar com a norma de referència amb la NBN S21-208 fins que l’any 2004, es va prendre aquesta norma com a referència per a donar pas a la norma UNE EN 23585 amb la que treballem actualment.

Durant aquests 23 anys, he pogut veure de primera mà com han evolucionat les instal·lacions i la reglamentació en matèria de control de fums així com participar, a través de diferents grups de treball, en el desenvolupament de la UNE 23585 i les seves darreres revisions i haig de dir, que gràcies a les persones que hi són o van ser membres temps enrere d’aquests grups, hem avançat molt en aquest sentit i encara evolucionarà més en els pròxims anys.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

L’activitat de Cottés és la instal·lació i manteniment de sistemes de protecció contra incendis, des del control i l’evacuació de fums – SCTiEF, fins a projectes complets de PCI englobant tant les instal·lacions de control de fums, com les de detecció i extinció.

Actualment, Cottés està formada per un equip de més de 70 professionals tots ells amb perfil tècnic, enginyers i caps d’obra, que ens permeten abordar i entendre els projectes amb una visió global a l’hora de dissenyar, executar i mantenir les instal·lacions des d’una visió comuna entre els diferents departaments.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Volem continuar sent una de les empreses de referència al sector. Continuarem apostant per un creixement constant i sostenible amb l’objectiu d’oferir als nostres clients el millor assessorament, servei i solucions de PCI.

Com a principals fites a treballar durant els pròxims anys, volem explorar territoris a on actualment no tenim presència, obrir noves línies de negoci sempre relacionades amb les nostres instal·lacions, impulsar l’eficiència energètica que ofereixen els nostres sistemes, per ajudar a protegir el nostre entorn, i seguir avançant en les revisions de les normes per fer que aquestes eines ajudin els tècnics a dissenyar de forma correcta.

Hem avançat molt els darrers anys en l’àmbit normatiu i de reglamentació i això ha estat gràcies al coneixement i la implicació de moltes persones i empreses compromeses amb el sector i així hem de continuar fent-ho.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Des de fa poc més d’un any formem part del CLÚSIC i esperem poder col·laborar els propers anys amb l’entitat allà a on puguem ajudar-la a desenvolupar-se, aprendre dels diferents membres i a fer créixer els diferents grups de treball.

Fa molts anys que aportem el nostre petit granet de sorra a d’altres grups de treball a nivell nacional. Creiem fermament en el nostre coneixement tècnic i normatiu a nivell de protecció contra incendis i en l’experiència adquirida durant tots aquests anys, i sempre hem pensat que tot això té més sentit si ho podem compartir amb altres visions, opinions i debats que es generen principalment, a les diferents taules dels grups de treball.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El fet de formar part del CLÚSIC ens dona l’oportunitat de conèixer més directament a persones i empreses del sector, fet que ens permet poder compartir experiències i opinions per adquirir més coneixements i establir sinergies. Aspectes, tots ells, que sempre ens ajuden a millorar a tots.

Per la nostra part, creiem que podem aportar una “visió 360” de les instal·lacions de PCI pel fet d’estar envoltats dins la mateixa empresa, de tècnics especialistes que treballen de forma conjunta amb altres departaments, tant la branca dels sistemes de control de fums, com les branques de la detecció, extinció, fire modeling i service.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

Si parlem de la normativa, encara tenim pel davant importants reptes per tal que les diferents normes, les quals recullen totes les instal·lacions de protecció contra incendis en general, siguin capaces de coexistir entre elles d’una forma tant coordinada i comuna com sigui possible, per tal de facilitar als tècnics que fan us d’elles, tant la seva comprensió, com el fet de no generar contradiccions i confusions. El manteniment i el servei al client és un altre aspecte que s’ha de millorar molt encara. Entendre el manteniment com una extensió de la pròpia instal·lació de protecció contra incendis és importantíssim.

Disposem de reglamentació específica, fulles tècniques de manteniment pels diferents equips, qualificacions específiques, etc., però encara s’ha de millorar i professionalitzar molt el nostre sector.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

La investigació d’incendis és un gran repte i ha de ser un dels pilars fonamentals per avançar cap a un futur no tan llunyà, on possibles elements com els drons d’extinció, els ruixadors intel·ligents, el big data, la comunicació, etc., en seran, segurament, els protagonistes de la futura realitat de la protecció contra incendis

En l’apartat del disseny de les instal·lacions, hem de continuar treballant i estar molt atents i preparats per fer front als futurs (i presents) riscos que demanen les noves tecnologies contra incendis, tecnologies i solucions que estiguin a l’altura, que siguin innovadores i donin resposta als nous riscos que arriben i s’han d’anar protegint.