IGNITOR, empresa especialitzada en ignifugacions, signa aquest article sobre com tractar la reacció al foc en les decoracions vegetals
Encara que el títol d’aquest article pugui semblar exagerat, la veritat és que la tendència actual en creació d’espais de treball i d’oci interior que ofereixin un ambient obert, alegre, lluminós i natural als usuaris, ha portat a molts dissenyadors i arquitectes a projectar en aeroports, hotels, oficines i centres comercials, grans ornamentacions de plantes artificials o plantes preservades.
En un ampli ventall de possibilitats, es projecten espais de descans en oficines amb arbres preservats, gespa artificial i zona de jocs, creant la sensació d’un parc a l’aire lliure, s’instal·len jardins verticals que es perden fins a un sostre de vidre, que fa la sensació que entra la llum del cel filtrada per la vegetació dels arbres, o fins i tot, es creen recreacions de boscos a l’interior.
Tractar i certificar la reacció al foc d’aquestes decoracions vegetals no s’acostuma a aconseguir de manera senzilla. La naturalesa d’aquests materials és molt variada, hi ha des de troncs naturals, preservats mitjançant un procés físic on s’elimina el 100% de la humitat del tronc o de l’element vegetal, fins a tota mena d’imitacions de plantes d’origen sintètic. Aquests materials, un cop ignifugats a les nostres instal·lacions “in situ“, normalment requereixen assajos específics en Laboratoris de foc, ja que per la seva composició especial no existeixen assajos que siguin similars. Podem veure una imatge d’aquest tipus de dissenys en interiors.
Com a exemple, mostrem una ignifugació de plantes naturals i els resultats dels assajos de reacció al foc en els laboratoris d’Applus.