El passat dimarts, 13 de novembre de 2018, més de vuitanta assistents van acompanyar-nos a la jornada organitzada pel CLÚSIC i Bombers de Barcelona i Espai Bombers – Parc de la Prevenció sobre la seguretat en cas d’incendi en naus logístiques. La jornada comptava amb la col·laboració i participació de Bombers de la Generalitat, el Col·legi d’Enginyers Industrials de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials i Enginyers Graduats de Barcelona.
La jornada va començar amb unes paraules de benvinguda de Josep Barjuan, cap de la Divisió de Planificació de Bombers de Barcelona, i de Pau Gavarró, president de Clúster de Seguretat Contra Incendis que van posar de manifest la relació entre ambdues entitats i la participació del CLÚSIC en el consell assessor de l’Espai Bombers. També van incidir en la necessitat de continuar treballant plegats des de tots els àmbits de manera transversal per aconseguir consensos amplis. La finalitat última de tots és sempre augmentar la seguretat de les persones i els béns, i per aconseguir-ho, calen trobades professionals i interdisciplinars com la que estava a punt de començar.
A la segona taula ja es va començar a entrar en matèria. Així, Carles Chico, de Bombers de Barcelona, Miquel Rejat, inspector i cap de Servei de la Subdirecció General Tècnica de Bombers de la Generalitat de Catalunya i Luis Civantos, Technical Development Manager de Goodman van anar definint els principals reptes que les noves grans naus logístiques posen sobre la taula. David Jiménez d’ENGINYERS BCN va moderar aquesta taula.
Per la seva part, Carles Chico va explicar la situació de les naus logístiques a Barcelona, on estan ubicades i quin és el nivell de seguretat del que disposen. La peculiaritat de la seva ordenança i els principals reptes que estan arribant.
Miquel Rejat va centrar bona part de la seva exposició en la necessitat de garantir la seguretat a tota mena d’indústries i establiments. La prioritat de Bombers és salvar vides i garantir que els seus efectius tornin a casa cada dia. Per això, davant dels nous reptes que suposen les naus logístiques (especialment les més grans), la posició de Bombers ha de vetllar per garantir la seguretat.
Luis Civantos per la seva part va posar de manifest les necessitats actuals pel que fa a la construcció de noves naus logístiques. Projectes de molt gran envergadura, fins i tot multilevel, i flexibles pel que fa al nombre d’activitats són projectes reals fruit d’una necessitat real de la demanda. Les solucions tècniques i tecnològiques existeixen, però cal establir unes regles del joc i uns acords que garanteixin la seguretat i la viabilitat. L’exposició de la seva experiència a l’estat i altres països va causar gran interès entre tots els assistents.
Després d’una estona relaxada fent un cafè i intercanviant opinions amb els ponents i assistents, va començar el segon bloc de ponències. Un per un els ponents van anar desgranant els principals aspectes a tenir en compte i quines són les diferents solucions possibles per a problemàtiques concretes, moderats per Víctor Riera, del COEIC.
El primer va ser Quim Vilar, Fire Safety Enginner d’APPLUS que va reflexionar sobre els requeriments que la normativa exigeix a l’estructura en les naus industrials i logístiques.
Seguidament Xènia López, Business Development Manager d’INTISI, va centrar la seva exposició en les diferents possibilitats de sectorització de les naus com a solució al repte dels grans espais.
Per la seva banda, Albert Marsé, cap de Vendes Nacional de Detnov, va reflexionar sobre la importància dels detectors i de la seva òptima col·locació per garantir que aquests siguin d’utilitat en cas d’incendi.
Marc Pérez, director de Divisió de Protecció Contra Incendis, va centrar la seva intervenció en els sistemes de mitigació, especialment en els ruixadors als que va definir com els “robots bombers”, però també d’altres sistemes menys habituals com els sistemes d’escuma d’alta expansió.
Els sistemes de control de fums i temperatura van ser explicats per Jordi Salellas de SODECA que va entrar en el detall de les diferents estratègies per dissenyar aquesta mena de sistemes que es poden tenir en compte en aquesta mena de naus.
Mariano de Leonardo de PCI KOSMOS i Emilio de Loyasa d’IMPLASER van posar el focus d’atenció a l’evacuació, posant de relleu les dificultats de la senyalització en les naus de grans dimensions i la necessitat de senyalitzar per les persones que desconeixen l’espai.
Per últim, Jose Alfonso Lledó Pardo, coordinador, i Javier Vicente Cuesta, responsable de Manteniment de PROSEGUR van exposar la necessitat del manteniment com a garantia de seguretat en les naus logístiques i a tota mena d’establiments.
Després d’aquesta anàlisi de 360º referent a les instal·lacions de protecció contra incendis aplicades en naus logístiques, el director de Bombers de Barcelona, Sebastià Massagué, va dirigir unes paraules d’agraïment a tots els ponents i assistents i va mostrar la seva satisfacció pel resultat d ela jornada i la voluntat de continuar treballant plegats per aconseguir l’objectiu comú de millorar la seguretat en cas d’incendi.