Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Leandro Barrera

 

Una de les tasques més importants del CLÚSTER és el seu compromís en realitzar iniciatives per informar i formar a les persones per a que puguin distingir quan un producte o una instal·lació és adequada o no. Aportant al sector les guies que s’han publicat i els cursos de formació que s’imparteixen a través d’ell.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Soc enginyer acústic i vaig començar la meva carrera professional a Espanya fa catorze anys en un laboratori d’assajos d’elements de la construcció. Vaig començar amb assajos d’acústica, però ràpidament vaig anar fent cada vegada més feines en el laboratori de resistència al foc. Poc temps després estava treballant 100% en projectes de planificació d’assajos i anàlisi de resultats d’assaig de resistència al foc. Fa més de dotze anys que treballo en aquesta àrea.

Fa tres anys que em vaig incorporar a l’equip d’UL Solutions a Barcelona on treballo com a enginyer de projectes, en assajos, inspecció i certificació de productes de seguretat contra incendis. La meva activitat en l’equip d’UL se centra principalment en protecció d’estructures d’acer sota normes UL 1709 per a assajos de foc de desenvolupament ràpid en materials per a la protecció d’acer estructural i UL 263 per a assajos de foc de materials i elements constructius.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

UL Solutions és una empresa global líder en ciència aplicada a la seguretat amb gairebé 130 anys d’experiència en serveis d’inspecció, assajos i certificació de productes. En l’actualitat, UL Solutions ofereix una àmplia gamma de serveis i ajuda als fabricants a obtenir els certificats de conformitat que necessiten per als mercats globals.

Els serveis d’UL Solutions van començar amb assajos i certificació de productes de seguretat elèctrica i contra incendis. Estem ampliant constantment aquesta empenta principal per facilitar nous avanços en sostenibilitat, energia renovable i ciberseguretat.

Estem compromesos en treballar per convertir aquest planeta en un lloc més segur, ara i en el futur, així com facilitar l’èxit dels negocis a escala global en un món on les fronteres estan cada cop més difuminades.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Continuar creixent i afermant-nos com a empresa líder mundial en ciències de la seguretat aplicada. UL Solutions transforma els reptes de la seguretat i la sostenibilitat en oportunitats per als nostres clients en més de cent països oferint serveis d’assaig, inspecció i certificació, així com productes de software complementaris i ofertes d’assessorament per recolzar la innovació en els productes i el creixement del negoci dels nostres clients.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Estem associats des del 2017 i participem en els grups de treball de certificació i assajos i de protecció passiva.

Volem enfortir la relació amb les altres empreses del sector. Poder escoltar de prop a diferents agents i participar de manera activa en les diferents iniciatives que es van proposant.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

En el CLÚSIC conflueixen diferents agents en el món de la protecció contra incendis. És un espai que ens permet interactuar, intercanviar opinions i compartir problemàtiques que ens trobem com a sector. Aquesta interacció ens ajuda a mantenir una mirada oberta i a tenir en compte tots els punts de vista. Això és molt important per a un organisme de certificació i assajos com el nostre que, a més, treballa activament en el desenvolupament de normatives i definició de requisits per als productes.

La nostra aportació al CLÚSIC és justament el punt de vista dels organismes d’avaluació i assaig que hem d’aplicar les regles definides en les normes. Com que participem activament en el desenvolupament de les normes, especialment per a les normes europees i les normes UL, podem explicar els nostres coneixements i experiències des d’aquest punt de vista.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

Crec que necessitem fomentar encara més el compliment de les normatives. S’ha millorat molt, però encara hi ha una distància gran entre “el que ha de ser” i “el que és” la protecció contra incendis en moltes instal·lacions. I crec que una de les tasques més importants del CLÚSTER és continuar amb iniciatives per informar i formar a les persones per a que puguin distingir quan un producte o una instal·lació és adequada o no. Exemples de la funció del CLÚSTER en aquest tema són les guies que s’han publicat i els cursos de formació que s’imparteixen a través d’ell.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Continuar millorant i augmentant l’especialització en tots els aspectes de la seguretat contra incendis. És un repte important assegurar que cadascun dels agents que intervenen en un projecte i en els controls posteriors tinguin la formació adequada.