El passat divendres, 31 de gener de 2020, vam celebrar al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) l’assemblea general de socis amb un alt nombre de representants de les empreses associades i altres acompanyants.

Més de quaranta assistents que van poder conèixer de primera mà quins son els objectius i nous reptes que el CLÚSIC vol encarar aquest 2020.

 

A la benvinguda ens va acompanyar Joan Josep Pintado, director de seguretat del MNAC que, juntament amb el president del CLÚSIC, Elías López, van adreçar unes paraules de benvinguda a tots els presents.

L’ordre del dia de l’assemblea, incloïa el pla d’actuació i pressupost per aquest any que va ser aprovat per unanimitat. Seguidament tots els associats van poder debatre àmpliament sobre el futur i les possibilitats del CLÚSIC. Va ser un debat molt productiu i es van proposar estratègies molt interessants. Tal i com va comentar el president, és molt important que el CLÚSIC continuï sent una associació amb una alta participació i implicació dels seus associats, per això va mostrar la seva satisfacció pel gran nombre d’assistents reunits i les aportacions que van fer i fan en el dia a dia de l’entitat.

Seguidament, tots els presents van poder gaudir d’un esplèndid dinar, cortesia del CLÚSIC, al restaurant Òleum al mateix MNAC. Va ser un dels moments per fer sinèrgies i networking entre els socis i vam poder gaudir d’unes vistes magnífiques acompanyats d’amics i col·laboradors.

Havent dinat, ens vam dividir en dos grups i vam visitar diferents espais del MNAC, acompanyats per Joan Josep Pintado i Josep Maria Vargas del Departament de Seguretat del Museu.

 

Ens van mostrar diversos espais, com la Sala del Romànic que conté, com és ben sabut, la millor representació d’Art Romànic del Món (segle XI-XIII). Allà vam poder conèixer de primera mà les mesures de seguretat, des de la conservació fins a la seguretat física, que han de tenir les joies artístiques que conté l’espai. Al mateix temps que gaudíem de l’excepcional conjunt de pintures murals i pintures sobre taula (el més nombrós i antic d’Europa) escultures i talles de pedra i fusta, etc.

Seguidament, vam poder visitar algunes sales de reserves i vam constatar l’enorme col·lecció artística que està dipositada en el Museu Nacional. Estem parlant de més de 300.000 obres, de les quals, únicament unes quatre-mil estan exposades de manera permanent. El valor de les col·leccions és incalculable. La conservació d’aquest patrimoni és complexa, donada la diversitat de suports i la diversitat d’èpoques i tècniques utilitzades en cada una de les peces. Qüestions com el control de la temperatura, el grau d’humitat, el control de plagues, les mesures d’extinció en cas d’incendi, etc. han d’estar calculades al detall per garantir que el llegat arriba en bones condicions a les futures generacions.

Així doncs, passat i present es conjuguen per garantir el futur de l’edifici i el que l’edifici conté. L’edifici havia estat construït en motiu de l’Exposició Universal de 1929 i havia de ser enderrocat, un cop acabada l’Expo. Afortunadament, l’edifici es va mantenir i es va convertir en el que podem visitar avui, però van ser necessàries una sèrie de mesures per garantir-ne l’estabilitat i la seguretat, com dotar-lo de fonaments. Els nostres amfitrions ens van mostrar les galeries que es van construir en aquest moment i en les que vam poder veure el laberint d’enginyeria al servei del Museu: canalitzacions immenses, motors de gran envergadura, bombes imponents al servei d’un edifici que està al servei del públic per mostrar i donar a conèixer el millor de l’expressió artística del nostre país.

Comprendre el nostre patrimoni ens ajuda entendre qui som i com hem arribat fins aquí, és una part fonamental de la nostra identitat com a persones i com a societat, per això la tasca que efectua el MNAC per conservar-lo i protegir-lo és d’una importància vital. Les mesures de seguretat en tots els àmbits, també pel que fa als incendis, són imprescindibles tant a nivell humà com a nivell patrimonial.

Des del CLÚSIC, agraïm al Departament de Seguretat del MNAC, la seva cortesia i les explicacions tan acurades que ens van dedicar en tot moment.