El passat 10 de febrer, els socis del Clúster de Seguretat Contra Incendis van poder participar en una taula rodona amb representants del CLÚSIC i de l’administració catalana en la que es va debatre sobre el passat, present i futur de la seguretat contra incendis a Catalunya.
Santos Bendicho, membre de junta i Cap del Departament de Projectes de Control de Fums de SODECA, va moderar i dinamitzar el debat que van mantenir Ma Eugènia Gil de la Subdirecció General de Seguretat Industrial, Carles Noguera de Bombers de la Generalitat, Albert Ventosa de Bombers de Barcelona i Mariano de Leonardo, membre de junta i CEO de PCI KOSMOS.
La sessió, que era exclusiva per als associats, va mantenir en tot moment un to amè distès i va repassar les principals inquietuds del sector de la seguretat contra incendis.
Cal que tot el sector treballi amb les garanties de qualitat i professionalitat que la seguretat contra incendis requereix.
El canvi de paradigma que ha suposat l’aplicació del nou RIPCI, amb un regim d’inspeccions periòdiques, amb un bon control sobre el manteniment de les instal·lacions actives de contra incendis i un augment de la professionalització tant de les empreses com dels operaris, entre d’altres. Tot i així, els presents van coincidir que, malgrat que s’ha avançat molt, encara queda camí per córrer per a que tot el sector treballi amb les garanties de qualitat i professionalitat que la seguretat contra incendis requereix.
En aquest sentit, es va posar de manifest la importància de la formació. A data d’avui, l’Acadèmia del CLÚSIC ja ha emès més de 500 certificats per a operaris RIPCI, però l’associació detecta la necessitat de programar formació també per a operaris de protecció passiva o per a perfils més tècnics. La formació és imprescindible per aconseguir nivells adequats de professionalització que reverteixin en projectes i instal·lacions segures i de qualitat.
Gairebé la totalitat dels morts per causa d’incendi han succeït a la llar
Per altra banda, els dos cossos de Bombers van coincidir amb la importància de posar el focus d’atenció als incendis en habitatges. Gairebé la totalitat dels morts per causa d’incendi han succeït a la llar. Apostar per la detecció d’incendis en habitatge és clau i és una despesa molt petita. Cal que la població en general percebi aquest risc, no des de la por, però sí des del coneixement: cal que la societat conegui el nombre d’incendis que es produeixen, les actuacions diàries que realitzen els cossos de Bombers… per anar creant consciència de la importància de preservar les vides i els béns de la ciutadania.
La col·laboració público-privada és fonamental per avançar en el sector de la seguretat contra incendis i actes com la taula rodona o la funció del CLÚSIC reforcen aquest acostament per conèixer tots els punts de vista i avançar en base al consens entre tots els implicats. L’exemple més evident de tot aquest treball són les guies tècniques del CLÚSIC reconegudes tant per Bombers de la Generalitat com per Bombers de Barcelona. Aquestes guies (que ja tenen més de 4.000 descàrregues comptabilitzades en dos anys) en un principi, tenen Catalunya com a àmbit d’aplicació; tanmateix, malgrat que és cert que el 55% de les descàrregues provenen del Principat, un 40% correspon a la resta de comunitats autònomes (18% de Madrid).
La col·laboració público-privada és fonamental per avançar en el sector de la seguretat contra incendis
Es comenta que aquest model de col·laboració que hem aconseguit establir a Catalunya es veu amb molt bons ulls a altres comunitats. Crear marcs de col·laboració i confiança entre sector públic i sector privat (amb un punt de vista transversal) facilita la capacitat d’adaptació a l’estat de la tècnica enfront de la normativa i la reglamentació. Els grups de treball del CLÚSIC s’enfoquen en aquest sentit.
No podíem acabar un debat sobre la seguretat contra incendis sense apuntar els nous riscos i els nous reptes del sector: les bateries i els vehicles elèctrics, les plaques fotovoltaiques, elements de façana, mesures de protecció addicional per als edificis, etc. Són moltes les línies de treball sobre les que cal i caldrà actuar; les seguirem treballant com fins ara: apostant pel fonament tècnic i el consens de totes les parts.