Ahir, 13 de desembre, vam participar a la Jornada “Prevenció i extinció d’incendis en instal·lacions de recàrrega de vehicles elèctrics” organitzada per Bombers de Barcelona que va congregar unes 170 persones.

Una jornada que va reunir sectors diversos per analitzar conjuntament una problemàtica i un repte actual i amb gran recorregut de futur: la mobilitat elèctrica i el risc d’incendis.

La proposta de Bombers de Barcelona va ser molt completa, analitzant tot allò que té a veure amb la recàrrega de vehicles elèctrics, des de fabricants de vehicles o punts de recàrrega fins a la intervenció de bombers, passant per les mesures de prevenció i fent un apunt dels patinets elèctrics.

Com no podia ser d’altra manera, l’aportació del Clúster de Seguretat Contra incendis va ser l’anàlisi de les mesures de prevenció i protecció possibles, tant d’activa com de passiva. Així, Antonio Buffet de PREFIRE i Joaquim Vilar d’APPLUS van representar al CLÚSIC i van parlar del present i el futur de les solucions i sistemes de protecció contra incendis.

En primer lloc, Antonio Buffet va recalcar que la protecció contra incendis actua quan ha fallat tota la resta. I pel que fa als incendis en IRVES s’hi afegeixen un seguit de reptes que cal analitzar de manera holística. L’actuació ràpida és més prioritària que mai.

Per la seva banda, Joaquim Vilar va posar de manifest la importància de la innovació en aquest nou risc i va posar exemples actuals de solucions que ja s’estan assajant a data d’avui, malgrat que el marge d’innovació encara és molt ampli.

Cal destacar que ens trobem davant d’un risc complex que no respon a una única solució, sinó que requereix solucions personalitzades que cal analitzar en el plantejament i disseny de les mesures de protecció contra incendis.

Una dificultat extra és que ens trobem davant d’un nou risc, desconegut i canviant, que per ser abordat correctament requereix d’innovació, desenvolupament i compromís en tots els àmbits i de tots els actors involucrats: administració, fabricants, projectistes, instal·ladors i usuaris.

L’aposta clara per transitar cap a l’electrificació de la mobilitat precisa d’investigació, formació i divulgació a tots els nivells i fomentar la cultura de la seguretat.