Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Jordi Figueras

 

Cal fer una tasca important de prescripció, per a fer unes instal·lacions segures i adequades a les exigències del projecte.
I sobretot, cal treballar per a conscienciar que el manteniment és necessari. És una qüestió de seguretat.

 

Quin és el càrrec que ocupes en la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Sóc el fundador i CEO de Plasfoc.
Fa més de 30 anys que sóc empresari. La meva trajectòria, sempre ha estat marcada per la cerca de nous reptes basats en l’especialització i fonamentats en la qualitat i la innovació.
He viscut la protecció passiva des dels inicis quan amb prou feines es començava a parlar d’això, quan les aplicacions principals eren les projeccions de morter/pintures sobre estructures i tallafocs en les naus. Nosaltres vam anar més enllà i ens especialitzem en totes les aplicacions per a donar un servei complet malgrat la gran varietat que això suposa en la logística del nostre personal, que necessita estar format i preparat per a un ampli ventall d’activitats.
També tenim una nova empresa de renovables on estem fent instal·lacions d’autoconsum en energia solar i punts de recàrrega del vehicle elèctric.
Dins del sector elèctric també oferim un servei complet de claus en mà per a projectes.

Quina és la vostra activitat principal?

Som una empresa instal·ladora de protecció passiva contra incendis.
Els nostres clients van des del local que ha de fer una petita protecció, fins a projectes internacionals, que ens han portat per tota Europa i per Mèxic.
Actualment som una empresa de referència en el sector industrial, elèctric i petroquímic en la Protecció Passiva per la nostra especialització i servei complet.
Altres activitats que també desenvolupem és la divisió de Projectes on estem fent subestacions claus en mà, tant la part d’obra civil com electromecànica, instal·lació de línies d’alta tensió o parcs fotovoltaics.
Part del meu temps també el dedico a l’empresa Vaton d’energies renovables on realitzem el projecte i la implantació d’instal·lacions d’autoconsum en energia solar.

En quines zones esteu treballant? 

A nivell Nacional estem implantats en tot el territori, tenim delegacions en la península i a les illes Balears i Canàries.
A nivell internacional ens movem per projectes principalment per Europa i Centreamèrica.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, que ens respons?

Les persones que formen el nostre equip, el servei que donem i l’esperit de millora que ens ha caracteritzat sempre.
Plasfoc és una empresa reconeguda pel treball realitzat durant molts anys. No som solament una instal·ladora sinó que donem solucions a les necessitats dels nostres clients, buscant productes o fins i tot desenvolupant-los, així tenim alguns sistemes implantats en companyies que hem desenvolupat conjuntament i que ens han donat un prestigi que ens permet poder col·laborar de manera habitual en grans projectes, fent les prescripcions d’aquests.
D’altra banda la inversió més important que sempre hem fet, i aquest és un dels trets diferencies més importants, és la formació del nostre personal en prevenció de riscos, en qualitat dels treballs realitzats així com reforçant el nostre departament de medi ambient i de manera global en el nostre sistema integral de gestió.

Inverteixes en innovació? Vols destacar algun projecte?
Si. Hem desenvolupat per al sector elèctric diferents solucions. Tenim patentat el model PLASFOC PF 1030 per a la protecció d’entroncaments d’alta tensió, així com, el sistema de recollida d’oli i extinció per a transformadors, especialment aquesta solució combina la necessitat d’extinció amb un problema medi ambiental, que hem pogut solucionar, de recollida d’olis.

Amb la crisi del Covid 19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball que esteu començant?
A nivell de protecció Passiva continuar treballant a establir les pautes del manteniment i control d’execució de l’obra.
A nivell global de Plasfoc, reforçar la nostra línia d’Obra civil i energies renovables.
A nivell intern estem consolidant el procés que ja havíem iniciat de digitalització de tots els nostres sistemes de gestió.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
El Clúsic ens facilita tenir veu en les inquietuds que no estan resoltes en el sector, així com poder treballar per a donar-los solució.
Des de la creació del Clúsic nosaltres participem molt activament liderant el grup de treball de passives, amb l’objectiu de fer visible aquesta branca de la protecció contra incendis i col·laborant activament en la creació i difusió d’eines per a ajudar a la professionalització del sector, fent un treball rigorós de formació i informació.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant?

La protecció passiva s’ha d’igualar a nivell d’exigència a l’instal·lador amb la protecció contra incendis, establint un registre i control de les empreses del sector.
Cal fer una tasca important de prescripció, per a fer unes instal·lacions segures i adequades a les exigències del projecte.
I sobretot cal treballar per a conscienciar que el manteniment és necessari. És una qüestió de seguretat.