Cicle d’entrevistes als nostres associats
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Daniel Campos

No existeix una mentalitat arrelada sobre la importància de la protecció contra incendis, però sí una voluntat de millora de totes les parts implicades a favor d’una millora tecnològica.

 

 

Quin és el càrrec que ocupes dins la teva empresa i quina és la teva trajectòria dins del sector?

Sóc el responsable de la divisió d’Incendis de Casmar des del 2012. Casmar va ser la meva primera empresa a on vaig començar a treballar com a tècnic de reparacions el 1996. Després de 4 anys, vaig marxar al sector de l’àudio durant 7 anys, després al sector de les certificacions un any i finalment vaig tornar com a tècnic de detecció d’incendis a Casmar en 2008. D’ençà que ja no he deixat el món de la PCI.

Quina és la vostra activitat principal?

Casmar ha tingut sempre un objectiu clar: aportar valor al sector de la seguretat i al client, especialment en tot el relacionat amb vídeo, intrusió, incendi i control d’accessos. Evidentment, el que es defineix com valor, en els més de 40 anys de trajectòria, ha anat variant, però el nostre objectiu no. Treballem d’acord amb els nostres valors, per ser innovadors, proposar solucions de qualitat, identificar tendències en el mercat i oferir el millor servei als nostres col·laboradors i, sobretot, als nostres clients. Per això, tenim un extens catàleg, per cobrir solucions des d’un entorn residencial o edificis corporatius fins a Smart Cities, retail, indústria i infraestructures crítiques, centres de control i més.

En quines zones esteu treballant? 

Des de la fundació de l’empresa l’any 1978, la seu central està ubicada a Barcelona. Tanmateix, amb els més de 40 anys de trajectòria, Casmar ha anat creixent i avui en dia té diverses delegacions a tota Espanya i oficines a Portugal, Xile i Colòmbia.

Si et preguntem, quina és la fortalesa o especialitat que caracteritza la teva empresa, què ens respons?

A Casmar som experts en seguretat i busquem, constantment, maneres d’aportar valor al client. Això implica no només aportar solucions i productes innovadors, o col·laborar amb fabricants reconeguts de vídeo, intrusió, incendi i accessos, sinó que implica acompanyar al client des de la detecció de la necessitat fins a la posada en funcionament de les instal·lacions.
Para això, és molt important, per exemple, el desenvolupament i la formació interna dels comercials, per poder assessorar amb coneixement al client a la presa de decisions, i de l’equip tècnic per resoldre amb rapidesa els dubtes que puguin sorgir en el moment de la instal·lació o a posteriori.

Invertiu en innovació? Vols destacar algun projecte?

La tecnologia aplicable a la seguretat evoluciona cada vegada més ràpid i fa que neixin noves tendències i possibilitats per un sector que és cada vegada més imprescindible. Actualment, ja existeixen diverses solucions que integren sistemes d’Intel·ligència Artificial, Machine Learning i Deep Learning, que nosaltres denominem Smart Security. La incorporació d’aquestes tecnologies permet transformar una solució de seguretat de passiva a activa, minimitzar l’error humà i aconseguir una seguretat més integral i fiable.

Amb la crisi del Covid 19 encara cuejant, quins són els reptes més immediats que teniu al davant i línies de treball esteu començant?

El sector de la seguretat és essencial en el desenvolupament d’una crisi sanitària com la que estem vivint. Davant les noves necessitats existents, i que van sorgint a conseqüència de la crisi, el sector s’ha d’adaptar de manera ràpida per oferir als clients les solucions adequades. Es requereix, a més, una gran col·laboració i compromís amb les diverses empreses que componen la cadena de valor per assegurar el desenvolupament, disponibilitat i funcionament dels sistemes de seguretat. Hem experimentat un clar exemple que les empreses hem de ser àgils per afrontar qualsevol eventualitat, per molt imprevista que sigui. La tornada a la normalitat és un altre repte en el qual haurem d’utilitzar la nostra capacitat de reinvenció. Aquesta crisi ha demostrat que la seguretat privada és un servei essencial per la societat. Al final, la missió intrínseca de tots els que formem part d’aquest sector és garantir la protecció i el benestar de la societat, en el seu sentit més ampli.

Què us ha aportat el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El Clúsic ens ha fet veure l’existència d’una associació d’empreses del sector dinàmica, amb molta empenta i amb moltes ganes de fer les coses bé. En el meu cas, m’ha fet veure que hi ha molta més gent que treballa per aconseguir una millor professionalització del sector i a més, ens ha aportat molt coneixement de desenvolupament d’activitats, especialment respecte a l’elaboració de documentació, on hem après força.

Malauradament, com som “jovenets” com associats al Clúsic, no tinc clar que encara hàgim aportat moltes coses a la resta de socis, tot i que tenir presència als grups de treball o començar a desenvolupar projectes creuats amb altres empreses, es podria qualificar com a un començament.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Actualment el sector de la PCI es troba en un moment de canvis. Després d’anys de necessitat d’introduir millores en els àmbits normatius, tecnològics i econòmics, l’aprovació del nou RIPCI el 2017, va suposar un impuls al sector, en termes de professionalització i actualització normativa.

La pandèmia ha suposat un fre important. En èpoques de crisi és un dels sectors que pateix més desinversions, donat que no existeix una mentalitat arrelada, sobre la importància de la protecció contra incendis, però sí, una voluntat de millora per totes les parts implicades, com fabricants, instal·ladors, etc., amb la finalitat d’apostar per una millora tecnològica als equips i en els processos, tal com s’ha fet en altres àmbits de la seguretat. De fet, s’està treballant intensament per introduir, en un futur pròxim, una sèrie de canvis importants al respecte.

Sens dubte, aquesta és la millora que necessita la PCI, una actualització tecnològica en molts aspectes tals com les comunicacions, monitoratge dels sistemes i implantació de IoT, que actualment s’utilitzen àmpliament, però que no s’han consolidat encara en la gestió de la detecció contra incendis.