Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Javier Arilla

 

El CLÚSIC ens aporta un entorn complet i proper de la protecció contra incendis, tenir un espai en el que comprendre i entendre l’ecosistema de la PCI.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em dic Javier Arilla, soc enginyer electrònic reconvertit al mon de la PCI i, més específicament, a la senyalització de seguretat a través del màster en prevenció de riscos laborals que vaig cursar quan vaig acabar els meus estudis universitaris.

Els meus inicis laborals comencen en el mon de la Qualitat i de la Prevenció de Riscos Laborals, on aconsegueixo aquesta visió transversal necessària per poder afrontar els problemes o situacions que cal solucionar de manera global i no específica. Actualment, desenvolupo funcions de direcció tècnica comercial a IMPLASER, fabricant de senyalització de seguretat i, des d’aquí, formo part activa en els Comitès Tècnics de Normalització (CTN23) en els que es desenvolupen les normes pròpies de la senyalització de seguretat i del Comitè de Certificació de producte d’AENOR (CTC 11)

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

IMPLASER és fabricant nacional de SENYALITZACIÓ. Sobre aquest nom, treballem per poder posar el cognom que sigui necessari: senyalització DE SEGURETAT FOTOLUMINESCENT, senyalització DE SEGURETAT ELÈCTRICA/FOTOLUMINESCENT, senyalització DE SEGURETAT LABORAL, senyalització D’ENTORNS ACCESSIBLES, senyalització D’imatge DE MARCA… És a dir, si alguna cosa caracteritza a IMPLASER és el seu dinamisme i adaptació al client per poder anar cobrint les diferents necessitats que aquest li plantegi, sempre des de la professionalitat i la qualitat dels productes per bandera.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

En el temps que ens està tocant viure, venint d’una pandèmia sanitària mundial de més de dos anys, acompanyada a la seva part final i actualment per una crisi de subministres de materials amb la conseqüent pujada de preus indiscriminada de tot tipus: matèries primeres, energia, combustibles… i amb una inflació, a data d’avui, superior al 10%, plantejar uns objectius per als propers anys sembla, com a mínim, arriscat.

Malgrat tot, visualitzem els nostres horitzons amb la integració de tècniques i sistemes de senyalització, des d’on poder abordar projectes integrals de senyalització d’espais, comunicant-nos amb l’edifici i els seus usuaris.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participeu? Recordes què us va motivar a associar-vos?

IMPLASER forma part del CLÚSIC des de 2018, i la nostra participació en els grups de treball és variable i anem entrant i sortint en els que considerem que podem aportar més valor. Per altra banda, participem en la part formativa del CLÚSIC, amb un professor en els cursos d’habilitació d’operaris en sistemes de senyalització fotoluminescent segons el RIPCI.

La promoció de la seguretat en matèria de protecció contra incendis està dins de la nostra filosofia de treball, tenim la convicció que una bona cultura i formació en PCI interessa a tots els agents involucrats.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Com empresa, el CLÚSIC ens aporta un entorn complet i proper de la protecció contra incendis, tenir un espai en el que comprendre i entendre l’ecosistema de la PCI complet per tenir aquesta visió global del sector i saber on, nosaltres com a fabricants de senyalització, podem aportar més.

Nosaltres podem aportar al CLÚSIC aquesta visió del fabricant i l’especialització tècnica en matèria de senyalització de seguretat necessària per poder visualitzar l’ecosistema complet i la integració amb l’usuari finals dels edificis.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

En assegurar la qualitat final del producte i la instal·lació realitzada. Desafortunadament, el punt de partida de la legislació en matèria de PCI és de mínims. Això fa necessària l’existència de tots els elements propis del sector, però si anem a mínims, obviem la importància que tenen els productes en cas de sinistre. La imposició sense una cultura sòlida en prevenció d’incendis fa que apareguin productes de mínims per tot arreu per tal de cobrir amb l’expedient legal sense que, en ocasions, es plantegi la seva validesa tècnica. Moltes vegades preval un anàlisi econòmic fred de “el més barat”, enlloc d’una anàlisi de “el més fiable” o “el més adequat” que, sovint, no queda tant lluny del preu del “més barat”.

Per això és tan important la professionalització del sector i assegurar-nos que tothom té plena consciència i coneixement del que està fent. Nosaltres, des de 2004, aportem el nostre granet de sorra proporcionant cursos de formació sobre senyalització de seguretat fotoluminescent i aportant solucions tècniques en forma d’aplicacions informàtiques per a la generació de plànols de sistemes de senyalització.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Jo puc parlar més de la part de senyalització que de la resta. S’acaben d’abordar dues de les tres normes principals que tenen a veure amb la senyalització de seguretat fotoluminescent  (UNE 23033 i UNE23034 que tracten sobre les mides, colors i pictogrames de les senyals). Tanmateix, encara queda per revisar i actualitzar la norma que tracta de fotoluminescència, la UNE 23035, la versió actual de la qual ja té més de 15 anys.

El tema de l’ús dels elements híbrids (electrònics i fotoluminescent), així com el tema de dotar de dinamisme a un sistema estàtic com és el de la senyalització de seguretat fotoluminescent, són reptes que ja es tenen plantejats i en els que actualment s’està treballant per aconseguir una integració final total amb la resta de sistemes de PCI.