Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Jordi Martínez

 

Els desafiaments es vinculen a una regulació més coherent amb el mercat, amb l’ampliació dels requeriments legals i amb la promoció de la cultura de la seguretat. La formació i la professionalització segueixen sent reptes pendents. En aquests àmbits, l’administració pública juga un paper fonamental, amb una responsabilitat significativa a l’hora d’avançar i prendre accions concretes.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Sóc en Jordi Martínez, enginyer de telecomunicacions per la UPC, graduat en Administració i Direcció d’empreses tecnològiques per La Salle i disposo de la titulació de Director de seguretat. Actualment dirigeixo el Departament de instal·lacions de seguretat i contra incendis a banda de la direcció de la Central Receptora d’Alarmes. He desenvolupat la tasca de Director tècnic des de fa més de 15 anys i en el darrer any he incorporat funcions de CTO a la divisió de Facility Services de Grup IMAN.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

L’activitat principal d’IMAN Seguridad és la prestació de serveis integrals, combinant la vigilància presencial, els sistemes de seguretat i contra-incendi així com la gestió remota des de la Central Receptora d’Alarmes. A més, cal destacar, que ens trobem en plena transformació digital, el que ens proporciona, entre d’altres, una millora en l’experiència del client. Això, lligat amb la personalització segons les necessitats de cada usuari, en fa ser molt competitius.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Tenim un objectiu molt clar, continuar sent una referència del mercat millorant dia a dia, no ens aturem. Oferim tecnologia, tant a les solucions com a la gestió de serveis, donant molta importància a l’assessorament mitjançant projectes de consultoria ad hoc i actualment, treballem per disposar d’una alta capacitat 24/7 en tots els serveis, tant presencials com virtuals.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Estem associats al CLÚSIC des d’octubre de 2021, participant al grup de Control d’instal·lacions i, puntualment, al de Gestió del coneixement. Des de l’inici, vaig veure una molt bona oportunitat amb el fet de formar part del CLÚSIC Una decisió motivada per seguir creixent i compartint coneixements referent al servei d’instal·lacions i manteniment de sistemes de protecció contra incendis.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Estar associats ens permet estar en contacte amb els diferents actors del sector i gaudir dels serveis que s’ofereixen, sent el de la formació el que més utilitzem. IMAN Seguridad aporta al CLÚSIC la seva visió del futur del sector i l’experiència en la prestació de serveis.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

El sector de la seguretat contra incendis, de manera anàloga amb el sector de la seguretat privada, té encara molta feina a fer en la divulgació i la conscienciació sobre la importància de prendre mesures de seguretat. Habitualment les empreses no fan un tractament dels riscos alineat amb la importància que tenen, entenent la seguretat com una necessitat de compliment legal en lloc de integrar-la transversalment a l’organització, tenint en compte que parlem de la protecció dels actius crítics de les empreses. Nosaltres entenem que la seguretat requereix d’una direcció i gestió dedicada que tingui com a objectius preservar la informació, el coneixement, la intel·ligència, la continuïtat del negoci i, el més important, la protecció de les persones.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Els reptes podrien estar relacionats amb una regulació més alineada amb el negoci, amb l’increment dels requeriments legals i amb la divulgació de la cultura de la seguretat. També tenim un repte que no s’acaba d’assolir que és la formació i la professionalització. En aquests dos apartats també l’administració pública té molt a dir i, sobretot, a fer.