Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

David Pedrerol

 

David Pedrerol dirigeix Indus, una empresa d’enginyeria amb 70 anys d’història i més de 100 professionals. Indus prioritza el disseny d’edificis, especialment per a la indústria farmacèutica i agroalimentària, destacant relacions duradores amb clients clau com Nutrexpa i Grifols. La seva adhesió al CLÚSIC l’ha portat a participar en diversos Grups de Treball, com el d’Instal·lacions PCI, disseny prestacional i BIM; a més a més, busca millorar la seguretat contra incendis amb conscienciació i enfocament en la normativa i la sostenibilitat. El seu objectiu és un creixement sostenible que prioritzi la supervivència empresarial d’Indus.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Sóc David Pedrerol (Barcelona, 1980) i dirigeixo, juntament amb la meva cosina Àgata Pedrerol, l’empresa d’enginyeria i arquitectura Indus que ha fet setanta anys recentment, entre altres negocis familiars. Sóc Enginyer Industrial per la UPC, col·legiat pel COEIC i pel COIIM, i un enamorat de l’esport i en dedicar el meu temps a entorns empresarials, dintre del sector, i a donar suport a causes solidàries.

Centro els meus esforços a l’empresa Indus, on som més de 100 professionals dedicats a dissenyar edificis de tot tipus. Ens centrem força en la indústria farmacèutica i agroalimentària, on dissenyem els centres productius, laboratoris, magatzems, oficines… encara que també hem fet estadis de futbol com el del Barça o el de l’Espanyol, i treballem per altres sectors. A nivell de territori, Espanya i Portugal són el nostre dia a dia, i sortim a l’escala internacional normalment per atendre clients del nostre país.

A banda, una de les meves funcions a Indus es estar connectat amb els professionals del sector i amb entorns empresarials. És per això que formo part de la junta de govern de diverses associacions com ACI (Associació de Consultors d’Instal·lacions), ACE (Associació de Consultors d’Estructures), i SCE (Sant Cugat Empresarial). També participo activament en el CEEC (Clúster d’Energia Eficient de Catalunya)… i cal dir que, una mica menys al CLÚSIC.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

Indus és una empresa on dissenyem edificis, i la major part de les vegades, aquests són fàbriques. Abastem totes les especialitats, és a dir, que no ens cal suport extern per dissenyar, de cap a peus, un edifici: arquitectura, estructures, instal·lacions generals, instal·lacions de procés i enginyeria legal.

Som una de les empreses d’enginyeria de referència en el nostre sector des de fa molts anys, i ens distingim per tenir una relació continua amb els nostres clients. Podem dir que tenim clients com Nutrexpa (ara Adam Foods i Idilia Foods) o Laboratoris Esteve, des de l’any 1960, o Cobega (Coca Cola) i Grifols, des dels anys 1980, entre d’altres amb els que seguim col·laborant estretament avui dia.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Indus té la voluntat de créixer, ja que hem tingut un creixement sostingut que ronda el 10% anual en els darrers cinc anys. Però tenim molt clar que la supervivència de l’empresa va per sobre de tot. Malgrat la voluntat de créixer, prioritzem mantenir-nos, i així considerem la nostra estratègia.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Al CLÚSIC ens hi vàrem adherir l’any 2022, és a dir que fa relativament poc. Hi participem en tres grups de treball que ens entusiasmen: el d’Instal·lacions PCI, el de Disseny prestacional i el de BIM.

La motivació per estar presents en aquesta associació rau en la voluntat d’estar en contacte amb professionals del sector i en ser coneixedors de les novetats que hi puguin sortir, a banda de contribuir amb la nostra presència a millorar aquesta especialitat tan important en la mesura que puguem.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

El nostre interès i preocupació per als sistemes de protecció contra incendi és molt alt. Volem ser líders en aquesta matèria, i sobretot que els nostres projectes siguin valorats pels nostres clients com a projectes amb un alt grau de seguretat, com ja ens ha passat en més d’una ocasió, on no hem hagut de lamentar víctimes o grans danys materials pel bon disseny de les instal·lacions i edificis projectats. Dit això, volem participar en la dinàmica del  CLÚSIC per estar al corrent en matèria de normativa sectorial, així com de les tendències i les experiències dels nostres companys de Clúster. Indus, de la mateixa manera, té la voluntat de transmetre i compartir el seu coneixement i opinió a la resta d’empreses associades.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

La seguretat contra incendis té un gran marge de millora en l’àmbit social… És cert que hi ha molt recorregut en nous sistemes o tecnologia, no obstant això, per a nosaltres -avui- és més important la conscienciació a promotors, constructors, instal·ladors i als mateixos projectistes de no fer disbarats en els seus projectes que portin a terme tot estalviant, en el límit de la normativa, en materials no adequats o instal·lacions deficients o mal instal·lades.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

Per a nosaltres, aquest sector té molts reptes que han de ser afrontats, com per exemple a nivell tecnològic, o bé en matèria de prohibició de la fabricació d’elements que no compleixen la normativa sectorial, on d’aquesta manera s’eliminaria la possibilitat que els utilitzéssim, amb coneixement de causa o sense… Però creiem que el repte més gran és de naturalesa normativa. Cal que tots prenguem consciència que la protecció PCI, així com la sostenibilitat tal com es concep actualment, són àmbits que cal ampliar. I així com les companyies asseguradores van un pas endavant en termes d’exigència respecte a la normativa, caldria donar-li la volta a la situació i exigir-nos a nosaltres mateixos un alt grau de seguretat abans que la normativa o l’asseguradora ho demanin.