Cicle d’entrevistes
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis
Mariano de Leonardo
Els principals reptes del sector estan relacionats amb la formació i habilitació dels professionals, el control de l’intrusisme i les males praxis, la digitalització per agilitzar les actuacions i la connectivitat amb centrals receptores d’incendis.
Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.
Soc el CEO i soci cofundador de Kosmos Group. Porto la gestió del grup i participo activament en el seu desenvolupament tècnic i executiu.
Ara fa 20 anys que vaig arribar a aquest món apassionant de la protecció contra incendis i dels sistemes de seguretat, amb molta il·lusió i ganes d’aportar el meu granet de sorra al sector.
Des d’aleshores no he deixat de formar-me, col·laborar i compartir coneixements amb altres professionals. Procuro ser molt actiu en la difusió de bones pràctiques, per ajudar a prendre consciència de la importància que té la protecció contra incendis en el nostre dia a dia.
Actualment, soc vocal de la Junta del CLÚSIC, conseller d’un grup d’empreses instal·ladores de sistemes de seguretat en l’àmbit estatal, vicepresident de l’Associació d’Empresaris d’Esplugues de Llobregat i col·laboro en diferents grups de treball del CLÚSIC, d’ENGINYERS BCN, del COEIC i de Tecnifuego.
Quina és l’activitat principal de l’entitat on treballes i què t’agradaria destacar-ne?
Des de Kosmos Group proveïm d’un servei integral en sistemes de seguretat i de protecció contra incendis. Fem consultoria, projectes, instal·lacions i manteniment. I formem part activa d’una Central Receptora d’Alarmes i Incendis.
Acompanyem els clients en tot el procés: des de l’assessorament, el disseny del projecte, l’execució i la instal·lació fins al manteniment, tant preventiu com correctiu. Proveïm d’un servei postvenda molt acurat, amb les actualitzacions i novetats de producte més convenients per a cada cas.
Creiem en la personalització de les solucions, la disponibilitat en temps i proximitat, juntament amb l’assessorament professional i transparent. Caminar al costat del client i vetllar pels seus interessos forma part de l’essència de Kosmos Group.
Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?
En els anys vinents, donarem prioritat a tres objectius: continuar creixent en nous mercats; avançar en la transformació digital per ser encara més àgils i eficients; i ampliar amb serveis innovadors de seguretat residencial.
Volem continuar creixent en nous mercats. Hem posat en marxa la delegació a Illes Balears, i comencem a apropar de forma gradual els nostres serveis a altres zones de la geografia estatal.
Pel que fa a la digitalització, estem engegant el manteniment en remot. Ens hem proposat concloure amb la fase de digitalització, després d’haver implementat un programari que ens permet fer tots els processos administratius en camp, mitjançant l’smartphone.
Aquesta tecnologia facilita la realització d’informes de manteniment ‘in situ’, amb la verificació posterior a l’oficina. Els clients reben els informes i, de manera molt ràpida, coneixen quin és l’estat actual de les instal·lacions. Això permet prendre decisions estratègiques en un termini molt breu de temps.
I en tercer lloc, ampliarem els nostres serveis de seguretat residencial. Hi ha un mercat que necessita d’uns serveis de qualitat duts a terme per professionals amb experiència. Professionals que aportin solucions innovadores, eficaces i amb total transparència.
Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?
Som socis del CLÚSIC des de cinc anys. N’estem molt satisfets. És una manera de fer que encaixa amb la nostra essència: la col·laboració entre persones i empreses de forma transversal.
Som un grup d’empreses que treballem per millorar el sector de la protecció contra incendis, per difondre la normativa i les bones praxis i, naturalment, per defensar la protecció de persones i béns.
Personalment, em sento molt implicat i alineat amb la feina que el CLÚSIC està fent per al sector. Tant és així que participo en tres grups de treball: Control d’instal·lacions, Disseny prestacional i Gestió del coneixement.
Des del primer moment que vam conèixer el CLÚSIC vam tenir clar que volíem formar part d’aquesta gran família transversal entorn de la seguretat contra incendis.
Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?
Com a empresa ens ha donat l’oportunitat de conèixer un ampli ventall de professionals del sector, especialitzats en múltiples i diferents àrees.
Els grups de treball són autèntics grups mastermind. Col·laborar-hi equival a participar en primera persona en un aprenentatge continu a través de les experiències compartides de tots els professionals que hi formem part.
Aquest important flux d’informació ens permet col·laborar amb moltes de les empreses i companys del CLÚSIC en diferents projectes professionals.
La implicació amb el CLÚSIC és personal, com a vocal i en els grups de treball. Però també des de Kosmos Group, com a centre de formació. A les nostres instal·lacions d’Esplugues de Llobregat impartim cursos del RIPCI: Mòdul general, Detecció i alarma d’incendis i Senyalètica.
On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?
El sector té força marge de millora en diferents aspectes, entre d’altres: el normatiu, el formatiu i també els mecanismes de control.
Per començar, fa falta una administració que vetlli per al compliment de les normatives en vigor i també calen normes que no deixin marge a la interpretació, unificades per a totes les poblacions i autonomies de l’Estat.
D’altra banda, és necessari controlar el compliment de l’habilitació professional de les empreses i operaris d’aquestes empreses. Els treballs de seguretat contra incendi s’han de fer sempre i sense excepció per empreses i operaris habilitats. La formació continua de tots els implicats en el sector és una necessitat urgent i prioritària.
Per acabar, calen mecanismes de control, tant per a una correcta posada en marxa de les instal·lacions, com per a una posterior i contínua verificació dels equipaments i sistemes de PCI.
Un control de les empreses habilitades i la comprovació que disposen dels mitjans materials i humans per fer correctament les feines ha de ser una prioritat.
Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.
Des del meu punt de vista, els principals reptes que té el sector estan relacionats amb la formació i habilitació dels professionals, el control de l’intrusisme i les males praxis, la digitalització per agilitzar les actuacions, i la connectivitat amb centrals receptores d’incendis.
En primer lloc, cal continuar impulsant la formació contínua i la professionalització de totes les persones que formem la família del foc. Hem d’afavorir l’especialitat de la protecció contra incendis en centres de formació i escoles professionals.
En segon terme, cal un control de mercat per part de l’administració. S’ha d’evitar l’intrusisme de persones i empreses no habilitades, fet que està perjudicant molt al sector.
La digitalització és el tercer punt clau. És essencial que totes les documentacions estiguin digitalitzades i que els equipaments electrònics es puguin connectar en remot. Tot això ens ajuda a guanyar un temps molt valuós a l’hora de resoldre avaries i alarmes.
A més, sempre que sigui possible, cal connectar els sistemes no vigilats de detecció i alarma d’incendis a centres de control 24h o centrals receptores d’incendis.
La connexió dels equips d’incendi a una CRI comporta molts avantatges per a l’usuari. Entre d’altres, la de disposar d’un servei 24/7/365 en la gestió immediata d’alarmes i avaries. Fet que permet una ràpida actuació, tant en cas d’incendi, com en cas d’avaria del sistema.