Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Gabriel García

 

Gabriel García és director i soci de l’empresa AB Seguridad. AB Seguridad es dedica principalment a executar instal·lacions de seguretat integral, també assessoren a empreses i enginyeries en totes les branques de la seguretat, des de la protecció contra incendis fins a la seguretat contra la intrusió o control d’accessos. Al CLÚSIC participen en els Grups de Treball de: Control d’Instal·lacions, Gestió del Coneixement, Protecció Passiva, i de BIM. AB Seguridad estan enfocats en millorar la seva presència en el mercat i en assolir un grau diferencial, pel que fa al tracte amb el client.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

Em dic Gabriel García i soc director i soci de l’empresa AB Seguridad. Soc enginyer tècnic industrial per l’UPC. D’ençà que vaig finalitzar la carrera he estat lligat al món de les instal·lacions i de la protecció contra incendis. Aquesta circumstància, unida al meu afany per recopilar coneixements, em va motivar a fer un postgrau de Disseny i Càlcul d’instal·lacions a la mateixa UPC.

Paral·lelament, durant aquesta etapa professional, mentre em dedicava al postgrau, vaig ajudar a l’empresa on estava en la seva certificació ISO, així que de sobte, em vaig trobar dintre del món del control de qualitat i dels laboratoris ENAC. D’aquesta etapa en destacaria que vaig aconseguir aixecar un laboratori -des de zero- fins arribar a poder realitzar exercicis de mesura, entre altres magnituds, com la humitat relativa in situ, sota una norma ENAC. Va ser tota una fita, ja que en aquella època quasi no existia opció. També, vaig ajudar a dissenyar el software de control d’equipament SBI (Single Burning Item) i d’altres equipaments d’assajos al foc, per a un fabricant local.

Donat que vaig continuar al món de les instal·lacions contra incendis, que va lligat al món de la seguretat, vaig aprofundir en el sector de la seguretat integral, passant per diverses empreses, fins a l’actual. Pel camí, em vaig formar amb un postgrau de Direcció de Seguretat Integral, i també em vaig habilitar com a director de seguretat.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

AB Seguridad es dedica principalment a executar instal·lacions de seguretat integral, però atès el recorregut i experiència de l’empresa, a banda, assessorem a empreses i enginyeries per totes les branques de la seguretat, des de la protecció contra incendis fins a la seguretat contra la intrusió o control d’accessos.

Aquest coneixement transversal ens permet treballar de forma conjunta els diferents sistemes, i per exemple, utilitzar sistemes de CCTV per confirmar incendis, o fins i tot la detecció prèvia dels mateixos, o a obtenir l’aforament exacte en el moment d’haver de realitzar l’evacuació d’un determinat espai.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

Ens troben en un procés d’expansió, així que actualment estem enfocats en millorar la nostra presència en el mercat i en assolir un grau diferencial, pel que fa al tracte amb el client. També estem fixant la nostra presència en sectors específics, com pot ser el sector de l’alimentació, amb grans clients com Bon Preu, Caprabo, Consum, etc., o el sector industrial, amb indústries estratègiques.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Fa quasi dos anys que som socis del CLÚSIC. Ens trobem als grups de control d’instal·lacions, de coneixements,  de protecció passiva i de BIM. En alguns grups hi som per avançar-nos al que vindrà en el futur, com per exemple el de BIM, tot i que no ens ho trobem en el nostre dia a dia; en altres, hi participem més. De fet, ja vàrem col·laborar en la Jornada d’Activem l’Activa.

Associar-nos al CLÚSIC suposa, a més de pertànyer al Clúster del nostre sector -el qual ens permet conèixer empreses afins, amb els seus neguits i punts de vista-, augmentar la xarxa de col·laboradors de confiança per assolir els nostres objectius.

Un altre punt és poder formar part de les propostes de professionalitzar el sector, on actualment ens trobem amb una situació de baixa valoració del sector per part dels usuaris finals, inclòs l’Administració Pública.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Com ja hem comentat abans, formar part del CLÚSIC ens aporta una xarxa de contactes de confiança del sector en àmbits en el que no som especialistes, facilitant-nos el nostre dia a dia, i permetent que donem solucions globals en matèria de PCI als nostres clients.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

El sector necessita millorar en l’àmbit de la formació. Existeix la branca de FP d’electricitat, de mecànica, etc… Així disposem a la societat d’electricistes, mecànics, etc. Però, en canvi, no existeix aquest nivell de formació en els camps de la seguretat contra incendis, per tant, no hi ha personal format, amb el que el nivell dels manteniments i execucions és baix. A nivells més alts, pel que fa al disseny, passa el mateix, no hi ha un coneixement clar i transversal. Així, ens trobem situacions on els dissenys o les instal·lacions no són adients.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

A banda de la formació ja comentada anteriorment, en l’àmbit tecnològic, la normativa sempre queda endarrerida. Hauríem d’aconseguir que els avenços tecnològics siguin més fàcils d’introduir a la normativa, i més amb la presència cada dia major de bateries de Liti a la nostra vida.

I el més important, s’hauria d’aconseguir que la visió dels usuaris finals i de la societat sigui més clara en matèria de PCI. No només en el fet que es tracta de mesures que l’Administració obliga a aplicar, sinó que són mesures que salven vides davant d’un risc cada dia més present.