Cicle d’entrevistes 
Qui és qui al Clúster de Seguretat Contra Incendis

Félix de Veer

 

Félix de Veer és Project i BIM Manager a la constructora ONILSA i professor a l’escola d’arquitectura de la Universitat Ramón Llull. ONILSA és una empresa constructora que es dedica a la consecució de projectes d’edificació privada no residencial. La seva adhesió al CLÚSIC l’ha portat a participar en diversos Grups de Treball, com el de Disseny Prestacional i el de BIM. Des d’ONILSA aposten per una construcció sostenible i respectable amb el medi ambient.

 

Parla’ns una mica de tu, qui ets, la teva formació i fites professionals que vulguis destacar.

El meu nom és Félix de Veer, soc Enginyer de Camins, amb màster en Gestió de la Construcció, màster en Project Management i màster en BIM Management. Treballo com a Project i BIM Manager en la constructora ONILSA, involucrat en projectes de gran envergadura. També soc professor a l’escola d’arquitectura de la Universitat Ramón Llull.

Quina és l’activitat principal de l’entitat en què treballes i què t’agradaria destacar-ne?

ONILSA és una empresa constructora que es dedica a la consecució de projectes d’edificació privada no residencial. Comptem amb un gran equip professional de provada experiència que fa possibles projectes globals logístics, industrials i comercials.

Som una empresa altament digitalitzada, que involucra en tota la seva estructura els processos BIM, i que busca estar a l’avantguarda en el sector, i en constant recerca de noves eines que permetin una optimització dels processos constructius i un valor afegit per al client.

Ens involucrem en tots els serveis associats amb la promoció d’un actiu, en concordança amb les necessitats dels nostres clients. Aportem valor des de la fase d’estudi i la d’avantprojecte, fins a la postvenda i operacions, acompanyant al client durant tot el procés constructiu.

Quins són els objectius empresarials que teniu definits per als propers anys?

ONILSA vol continuar sent un referent a nivell nacional en la construcció d’edificis industrials i logístics, apostant per una construcció sostenible i respectable amb el medi ambient. Oferir un excel·lent servei i compromís als nostres clients, tot acompanyant-los en els seus desenvolupaments mitjançant contractes de promoció delegada i aportant un equip talentós i altament qualificat.

Quant de temps fa que esteu associats al CLÚSIC i a quins grups de treball participes? Recordes què us va motivar a associar-vos?

Som una empresa de recent incorporació, ja que la nostra associació al CLÚSIC va començar en octubre de 2022. Participem en els grups de treball de Disseny Prestacional i de BIM.

A ONILSA desenvolupem projectes amb alts requeriments en matèria de protecció contra incendis i aquestes instal·lacions formen una part important del nostre èxit. Ens ha motivat estar en contacte amb professionals del sector i tenir intercanvis d’informació profitosos amb ells.

Què us aporta el CLÚSIC com a empresa? I la vostra empresa al CLÚSIC?

Per a ONILSA és fonamental tenir coneixements sobre l’estat actual i futur del sector de protecció contra incendis. Molts dels associats són col·laboradors nostres, i és sempre fructífer conèixer els seus punts de vista. De la mateixa manera, nosaltres com a constructora, aportem una perspectiva diferent de la resta d’associats. És positiu escoltar què han de dir i oferir els nostres col·laboradors, i també ho és expressar en una plataforma com el CLÚSIC les nostres necessitats davant d’un sector tan important.

On creus que el sector de la seguretat contra incendis té més marge de millora?

En relació a l’educació i conscienciació públiques, encara hi ha marge de millora sobre com prevenir incendis i com actuar en tal cas. L’educació pública contínua pot millorar la sensibilització i la seguretat. Això condueix, també, a la conscienciació sobre la importància de les correctes inspeccions i manteniments dels sistemes de seguretat contra incendis per a assegurar que estiguin en ple funcionament quan sigui necessari.

Cal assegurar que les regulacions de seguretat contra incendis estiguin actualitzades i que les empreses i les instal·lacions les compleixin. I això pot ser un repte. Millorar l’aplicació de les regulacions existents i fer ajustos segons segui necessari pot ser clau. En l’àmbit particular del disseny Prestacional, hi ha un marge de millora pel que fa a la unificació de criteris de disseny i simulació.

Quins creus que són els reptes més importants que el sector de la seguretat contra incendis té al davant.

En primer lloc, a mesura que la tecnologia avança, el sector de seguretat contra incendis ha d’adaptar-s’hi per a aprofitar les innovacions. Això inclou sistemes de detecció i extinció més avançats, així com l’ús d’intel·ligència artificial per a millorar l’eficiència i la capacitat de resposta.

També la indústria ha de tornar-se més sostenible, en termes de materials utilitzats en els sistemes d’extinció, així com en les pràctiques de fabricació i eliminació de productes químics i en les equips relacionats amb l’extinció d’incendis.

Un altre aspecte és que cada dia els negocis es tornen més globals, i en aquest sentit existeix una necessitat creixent d’estàndards internacionals en el sector de la seguretat contra incendis per a garantir una consistència i eficàcia òptimes a tot el món.

Finalment, la infraestructura de seguretat contra incendis existent s’està -i continuarà- envellint, necessitant ser actualitzada per a complir amb els estàndards moderns de seguretat i eficiència.